Read Time:3 Minute, 28 Second

Wil je je woning verbouwen? Of het nu aan de binnenkant of de buitenkant van het huis is, grote kans dat je de wens hebt om zoveel mogelijk zelf te doen. Zo bespaar je immers kosten en houd je de regie in handen. Hoe pak je het aan? Dit zijn onze tips.

Research

De eerste belangrijke tip: begin niet zomaar in het wilde weg met de verbouwing, maar doe eerst research. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Je kunt je goed inlezen over verbouwen. Van materialen tot technieken: zoek uit welke opties er zijn en hoe het werkt. Dit kun je zo specifiek maken als je zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld het dak zelf aanpakken? Dan gebruik je dakpannen, of juist EPDM bij een plat dak. Hoe kun je zelf EPDM dakbedekking aanbrengen? Maak eerst de ondergrond stof-, vocht- en vetvrij. En gebruik de juiste soorten lijm. Zo is er voor ieder stukje van de verbouwing de juiste informatie te vinden. Een extra tip: bekijk video tutorials, waarna je stap voor stap een bepaalde handeling nadoet. Of vraag om advies van een expert. Denk je bij bepaalde werkzaamheden dat het echt te ingewikkeld is? Dan kun je toch beter de hulp van een professional inschakelen. Ga bijvoorbeeld niet zomaar zelf met de elektriciteit of het loodgietwerk aan de slag, als daarbij de kans is dat je een fout maakt. Dat kan op een later moment zomaar flink wat pech of problemen opleveren. Het is dus goed om zelf actief aan de slag te gaan met de verbouwing, maar blijf wel realistisch. Het is heus geen punt om bepaalde zaken uit te besteden: je kunt na afloop nog gewoon net zo trots zijn op het eindresultaat.

Materialen

Zorg dat je goede materialen gebruikt bij een verbouwing, juist ook als je er zelf mee aan de slag gaat. Dit doet immers veel voor de uiteindelijke afwerking en looks. We noemen nogmaals het EPDM dak als voorbeeld. Bij Epdmxl.nl vind je materialen die lang meegaan en bestand zijn tegen veel weersituaties: van wind tot hagel. Zo kun je voor iedere aanpassing goede materialen kiezen. Hout, glas, metaal en meer: ga steeds weer na wat er geschikt is. Maak als het even kan ook duurzame keuzes. Kies bijvoorbeeld voor recyclebare materialen. Gebruik materialen die echt lang meegaan, wat ook nog eens wenselijk is voor de portemonnee. Op de lange termijn houd je de kosten zo immers laag.

Gereedschap

Je hebt niet alleen de bouwmaterialen nodig, maar natuurlijk ook het gereedschap. Investeer in en leer werken met basisgereedschap zoals een boormachine, hamer, zaag, schroevendraaiers en meetgereedschap. Deze tools zijn essentieel voor veel klussen. Je kunt dit zelf aanschaffen of lenen. Lenen is vooral handig als je een bepaalde tool maar een enkele keer nodig hebt. Schaf in ieder geval gereedschap aan voor de taken waar je sowieso zelf mee aan de slag kunt gaan. Schilderen is bijvoorbeeld goed te doen, evenals het plaatsen van laminaat, vinyl of tegels op de vloer of muur. Ook eenvoudige elektrische taken zoals het vervangen van stopcontacten, schakelaars of lampen kunnen zelf worden uitgevoerd, mits je weet hoe je veilig met elektriciteit omgaat.

Veiligheid

Zorg dat je veilig aan het werk gaat bij de verbouwing. Professionele bouwers hebben met verschillende voorzorgsmaatregelen en veiligheidsmaatregelen te maken: hier kun je je als thuisverbouwer ook in verdiepen. Draag bij bepaalde werkzaamheden bijvoorbeeld een helm, of trek veiligheidsschoenen aan. Ken het gevaar van explosieve stoffen. En werk met een masker als er veel stof vrijkomt bij de werkzaamheden.

Overzicht

Er komt tijdens een verbouwing veel op je af. Zeker als je het grootste deel van de verbouwing zelf oppakt. Onderschat dit niet! Behoud het overzicht door te werken met een heldere planning. Op die manier ga je gestructureerd aan het werk en voorkom je dat de verbouwing (erg) uitloopt. Noteer ook direct het financiële plaatje. Welk budget heb je beschikbaar voor de verbouwing? Door de uitgaven te noteren, loopt ook dit niet uit de hand.

Je kunt zeker zelf aan de slag gaan met een verbouwing. Blijf wel realistisch over je vaardigheden en werk eerst een gedegen plan uit. Veel succes bij de verbouwing!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
keuken trends Previous post Hoe kun je de ruimte voor jouw nieuwe keuken zo optimaal mogelijk benutten?
verbouwen en renoveren Next post De kunst van het renoveren: van blauwdruk tot woonplezier