Scandinavisch Wonen

Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen is op dit moment helemaal hip en trendy. Scandinavisch wonen, of Nordic living, staat voor eenvoud, minimalistisch, functionaliteit en vooral houten materialen en lichte kleuren. In steeds meer magazines over wonen en interieur staan tips en ideeën gebaseerd op de Scandinavische woonstijl. Er is echter niet één Scandinavische stijl, maar afhankelijk van het land en de oriëntatie van het design. We zullen hier de kenmerken van Scandinavisch wonen beschrijven, hoe je dit kan toepassen in je eigen interieur en wat het voor mogelijkheden biedt per ruimte. scandinavisch wonen

Foto: https://nl.pinterest.com/pin/562879653408540151/

Kenmerken van Scandinavisch wonen

Er zijn verschillende onderscheidende kenmerken van Scandinavisch wonen.

Natuurlijke materialen

Het gebruik van bepaalde natuurlijke materialen en de herkomst daarvan staat centraal bij het Scandinavisch wonen. Het gebruik van houtsoorten is een must, zoals eiken, grenen, dennen en essen. Naast diverse houtsoorten gebruiken de Scandinaviërs ook andere natuurlijke materialen die vooral in de lange wintermaanden goed van pas kunnen komen, zoals wol, dierenvachten en leer. Het gebruik van materialen die de natuur biedt en daarbij zoveel mogelijk op willen gaan in de natuur en in harmonie met de natuurlijke omgeving willen wonen zorgt ervoor dat Scandinavisch wonen ook voorloopt op het gebied van duurzaamheid.

Design en vakmanschap

Design en vakmanschap zijn ook van groot belang. Meubels dienen van hoge kwaliteit te zijn. Er wordt veel aandacht besteed aan de details van het design en het is vaak handwerk door een specialist, inclusief het sleutelwerk.

Functionaliteit

Bij Scandinavisch wonen is design belangrijk, maar vooral ook de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de meubels. Ergonomie en comfort staan voorop.

Minimalisme

Een ander onderscheidend kenmerk is minimalisme. Er kan gebruik worden gemaakt van accessoires maar zo minimaal mogelijk. Het interieur moet vooral rust uitstralen en dit wordt bereikt door zo eenvoudig mogelijk gebruik te maken van de ruimte.

Lichte en natuurlijke kleuren

Het kleurgebruik bij Scandinavische interieurs is er vooral op gericht om de kamer rust en openheid uit te laten stralen. Hierdoor worden vooral lichte en natuurlijke kleuren gebruikt, zoals wit in combinatie met diverse grijze en beige tinten en soms zwart of donkerbruin.

Toepassing

Het interieur in Scandinavische stijl kan soms wat kil en somber overkomen door de eenvoud en eentonige kleuren. Het is dus van belang dat je goed aandacht besteed aan de details en dat je een persoonlijke draai geeft aan het design. Houten vloeren horen bij een Scandinavisch interieur. Deze vloeren kunnen de houten uitstraling behouden of in lichte kleuren zoals wit of beige geschilderd worden. Ook voor de muren en eventueel behang moet je denken aan lichte tinten zodat de ruimte licht en ruim overkomt. Je kunt veel materialen die passen binnen een Scandinavisch interieur voor weinig geld op de kop tikken. Een trend is bijvoorbeeld het gebruik van pallets. Deze pallets kun je meestal goedkoop aanschaffen en na wat schuren en een laagje lak gebruiken als plankensysteem aan de muur.

De keuken

De basiskleur van een Scandinavisch design is wit. Zo ook in de keuken. Denk aan wit geschilderde houten vloeren of witte tegels en witte keukenkasten. De natuur moet ook een prominente plek krijgen, denk hierbij in de keuken aan kruidenplanten of verse bloemen op de keukentafel. Verder kun je zwart tinten toevoegen naar smaak, of verschillende houten accessoires zoals snijplanken of planken aan de muur.

De badkamer

In de badkamer is vaak behoefte aan een rustige en eenvoudige uitstraling waardoor een Scandinavisch design daar goed past. Het gebruik van natuurlijke materialen betekent hier veel steen, hout en eventueel planten zodat er een soort ‘spa’ gevoel ontstaat. Een houten sauna hok is bijvoorbeeld ook typisch binnen een Scandinavische badkamer. Ook hier komt weer het gebruik van lichte kleuren naar voren en een eenvoudige en praktische inrichting.

De slaapkamer

Een rustige en serene slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust. In de slaapkamer wordt ook vooral de basiskleur wit veel toegepast. Je kunt afwisselen met verschillende materialen en structuren om de spanning in het interieur terug te brengen. Het moet vooral eenvoudig en praktisch zijn, dus kies bijvoorbeeld voor een simpele box spring met wat mooie kussens en een sprei. Het bed staat centraal dus verder niet teveel accessoires en bijzaken erbij zetten.

De tuin

Een vergeten ruimte is meestal de tuin. Hier kun je ook veel bereiken met een Scandinavische tint. Zoals de meubels binnen in huis moeten de tuinmeubels vooral uit natuurlijke materialen vervaardigd zijn, zoals verschillende (grove) houtsoorten. Daarnaast moet je vooral werken met lichte en natuurlijke tinten. In de tuin kan juist een Scandinavische sfeer prima overvloeien in de natuurlijke omgeving.

Persoonlijk

In het interieur moet je een persoonlijke sfeer creëren die jouw huis eigen maakt. Het Scandinavisch wonen geeft de ruimtes met het gebruik van lichte kleuren, natuurlijke materialen en eenvoudige maar praktische designs een mooie basis om zelf een persoonlijke draai aan te geven.