Read Time:3 Minute, 4 Second

2015 was het jaar van de kamerplant. Opeens zag je ze in ieder interieur tevoorschijn komen. Maar zoals dat gaat met trends, blijft ook deze zich veranderen en ontwikkelen. Het grappige met trends is dat de één na een paar maanden alweer voorbij is, een ander klemt zich hardnekkig vast in de verwachting te overleven, en dan zijn er de trends die zo succesvol zijn dat ze van trend veranderen in iets blijvends. Dat is, in mijn ogen, het geval met de planten in onze huizen.

De kamerplant is natuurlijk op zich niet nieuw, maar er is zeker een  nieuwe manier om je planten tentoon te stellen. Opeens waren daar de potjes van cement en de macramé hangers. Ook de plantenpot op een standaard was opeens razend populair. Verder kwamen de terrariums in opgang en verschenen er overal ‘plantenhoekjes’. Mijn moeder moest er overigens hartelijk om lachen: macramé hangers, dat is erg 1970 vertelde ze.

Allemaal heerlijk, en prachtig en ik doe er hard aan mee. Het is tenslotte gezond voor je om planten in huis te hebben. We weten inmiddels dat tijd doorbrengen in de natuur onze stress levels verlaagt – wie knapt er niet op van een heerlijke wandeling in het bos?! Ook vindt vrijwel iedereen dat planten in huis helpen om een relaxende en rustgevende sfeer te creëren.  En misschien wel het allerbelangrijkste: planten zijn goed voor je gezondheid, ze zijn in staat om het zuurstofniveau in je huis te verhogen en zuiveren de lucht die we inademen. Planten verhogen bovendien de luchtvochtigheid in huis en dit helpt met het voorkomen van klachten zoals hoofdpijn en branderige ogen.

p1013661

p1013805

p1013930

p9244092

p9244095

p9244096

photo-12-10-16-9-05-12-am

p1013985 p1013941 p1013713

 

De plant in huis blijft dus! Hoera! Maar ik zie wel verandering in hoe de planten in huis een plek krijgen. Het is minder industrieel. Dus minder grof hout en roestig koper en zilver. De cementen potjes zijn niet erg zichtbaar en het cement wat nog wel zichtbaar is, wordt vaak gecombineerd met zachtere kleuren en materialen.

In plaats daarvan zien we veel grote potten in vrolijke patronen. Strepen, stippen en botanische patronen in lichtere kleuren zijn erg hip op dit moment. Het is meer open dan voorheen en minder donker. Verder zien we planten op andere plekken dan de woonkamer. Tegenwoordig zijn ze ook welkom in de keuken, de slaapkamer en zelfs in de badkamer!  

Wees je ervan bewust dat niet elke plant overal in z’n element is. De ene plant doet het prima in een vochtige ruimte zoals een badkamer, maar een andere plant kan daar juist helemaal niet tegen!.  

De vlinderpalm is een van mijn favoriete planten. Hij verhoogt de luchtvochtigheid en is een kei in het verwijderen van giftige stoffen. Deze plant heeft veel direct zonlicht nodig en doet het dus het best in een lichte kamer.

Misschien wil je liever beginnen met een makkelijk te onderhouden plant. Een vetplantje of cactus overleeft zelfs de meest vergeetachtige planten-watergever. Ook de Dracaena kan tegen verwaarlozing en doet het prima in schaduwrijke ruimtes. Dit is een fijne plant voor de beginner en het is een van de beste planten om trichloorethyleen te verwijderen.

De Peace Lilly is een fantastische kamerplant, maar heeft vaak water nodig. Als ze niet genoeg krijgt hangen de bladeren al snel sneu naar beneden. Maar als je er goed voor zorgt, helpt deze plant met het verwijderen van vele schadelijke stoffen in de lucht. Ik ben dan ook van mening dat dit één van de meest waardevolle kamerplanten is die je kunt aanschaffen.

Uiteraard zijn er nog vele andere planten die geschikt zijn voor in huis. Neem eens een kijkje in je plaatselijke tuincentrum en laat je inspireren door al het groen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Modern huis? Ga voor een houten lamp!
Next post Optimaal gebruik maken van ruimtes met een schuine wand