Read Time:4 Minute, 42 Second

Salontafels maken sofa’s compleet. Maar hoe vindt u de juiste die bij uw stijl en huis past? Stel jezelf deze vragen

Salontafels zijn meer een soort bijrolspelers – maar ze zijn moeilijk weg te denken. Want zonder die dingen ziet het er vaak leeg uit voor de bank, het glas staat maar op de grond en het tijdschrift vliegt door de kamer. Maar de juiste salontafel vinden is niet zo eenvoudig. Een precies idee helpt bij het zoeken: stel uzelf daarom deze 6 vragen over grootte, vorm en functie voordat u naar de meubelzaak gaat.

1. Hoe hoog moet uw salontafel zijn?

Wat de hoogte van de salontafel betreft, moet u eerst en vooral rekening houden met de afmetingen van de sofa. De salontafel moet dus minstens op de hoogte van de bekleding van de bank staan als u er ook aan wilt eten of werken. Een hoogte van 30-50 centimeter kan over het algemeen als richtlijn worden gebruikt.

Tip: Een klein bijzettafeltje dat hoger is dan de zitting van de bank kan goed samengaan met meubilair in mid-century stijl.

Tip: Een salontafel met plank die dicht bij de vloer staat, moet duidelijk afsteken tegen zijn omgeving, zodat u er niet over struikelt.

2. Hoeveel ruimte heb je voor de bank?

Salontafels zijn er in vele maten en vormen. Welke tafel voor uw bank past, hangt vooral af van hoeveel ruimte u hebt. Een smalle salontafel past overal – maar kan ook in grotere kamers de verhoudingen verstoren. Kleinere kamers daarentegen verdragen geen grote zwarte salontafels, anders ziet de kamer er snel rommelig uit.

Tip: Meet voordat u meubels koopt de beschikbare ruimte op voor de salontafel. En vergeet niet dat u nog steeds de bank achter de salontafel wilt kunnen bereiken zonder te hoeven klimmen.

3. Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Een grote tafel kan praktisch zijn als er veel spullen op worden gezet. Maar: het kan dan ook snel een chaotische warboel worden van tijdschriften, serviesgoed en decoratieve stukken zoals kaarsen of bloemen. Verschillende kleine tafeltjes, zoals de “Around” van Muuto, zijn dan een keuze om de chaos onder controle te houden – of op zijn minst te verdelen. Er zijn ook gedekte tafels die handig onder elkaar kunnen worden geschoven als u niet zoveel bergruimte nodig hebt.

Tip: Denk van tevoren na over wat u later op de salontafel wilt hebben. U kunt dan het aantal kleine tafels afzonderlijk samenstellen.

4. Welke functies moet uw salontafel vervullen?

De koffietafel is opbergruimte voor allerlei spullen. Het wordt snel druk. Het is goed als er iets onder staat, zoals de “Velodrome” salontafel van de Zweedse ontwerper Peter Eklaas – die ook gemakkelijk kan worden verplaatst dankzij de wieltjes.

Bedenk of u aan de salontafel wilt eten, hoeveel ruimte u nodig hebt en hoe hoog de tafel moet zijn.

Er zijn ook modellen met afneembare tafelbladen die dan als dienblad kunnen dienen – zoals dit model van Norr11. Als u graag aan de salontafel eet, is dit een geweldige manier om borden meteen van de keuken naar de woonkamer te brengen.

Tip: Het is het beste om meerdere steunen te kopen voor één frame. Op die manier heb je altijd een nieuw, leeg dienblad bij de hand.

5. Welke vorm moet uw salontafel hebben?

De vorm van de salontafel bepaalt het gevoel van de kamer. Ronde tafels in hoekige ruimtes maken geen optimaal gebruik van de ruimte. Maar het is juist deze open ruimte die ook ruimte schept voor beweging. U kunt veel fauteuils groeperen rond een rond model en zo een groot salontafelgezelschap samenstellen. Ideaal voor spelletjesavonden, bijvoorbeeld. Bovendien zorgen organische vormen voor een dynamisch, fris accent in de kamer.

Iedereen die op de bank zit, moet ook de salontafel kunnen gebruiken. Dit werkt goed met rechthoekige salontafels die voor lange sofa’s worden geplaatst – het wordt echter ongemakkelijk als een van de mensen in het midden van de sofa wil opstaan. Dan beginnen alle bankzitters te bewegen.

Tip: Bij lange tafels moet u letten op de afstand tot de bank. Iedereen die zit moet comfortabel kunnen opstaan zonder de buren te storen – anders voelt uw huis aan als een bioscoop.

6. Welke kleur of materiaal moet uw salontafel hebben?

De kwestie van het materiaal is ook belangrijk. Of het nu van hout, glas, metaal of kunststof is: naast smaak gaat het altijd om goed vakmanschap en onderhoudsgemak.

Een glazen tafel, zoals de “Pedrera” van Gubi, laat de vloer beter tot zijn recht komen en geeft de kamer een luchtiger aanblik. Door zijn transparantie is het dus een ideale keuze voor kleine woonkamers.

Hout past in zowat elke leefruimte. Zoek naar een gemakkelijk schoon te maken oppervlak dat bij de rest van het meubilair past. Veel gebruikte houtsoorten zijn eiken, walnoot of, voor tafels met een retro-uitstraling, teak. Lichte houtsoorten zoals berken of grenen passen goed bij de Scandinavische stijl.

Salontafels van metaal zien er meestal delicaat uit en geven een edele glans aan de kamer. Hoogglans gepolijste salontafels weerspiegelen het daglicht. Bovendien zijn modellen van metaal gemakkelijk schoon te maken.

Met stof beklede salontafels, zogenaamde poefs, zijn ook geschikt als stille bedienden voor de sofa. Een pluspunt: ze kunnen ook als extra zitplaats dienen. Afhankelijk van de fabrikant is er een grote keuze aan bekledingsstoffen. De poefs moeten zo hard mogelijk gestoffeerd worden. U wilt immers niet dat een dienblad dat erop staat, gaat wiebelen als u uw voeten ernaast zet.

Tip: U kunt de stijl van de woonkamer bewust doorbreken door een salontafel te kiezen. Dit kan worden bereikt met een rustiek model in een klassiek ingerichte woonkamer of met een salontafel in industriële stijl voor een sobere bank.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
welk woontype ben jij Previous post De 5 woontypes: welke ben jij?
mintgroene woonaccessoires Next post Een mintgroen interieur: de mooiste inspiratie