Read Time:2 Minute, 6 Second

Een tuin is jouw plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Deze willen we zo schoon en netjes mogelijk houden. Je deelt deze echter met de dieren en insecten die in het wild leven. Het is daarom belangrijk om je tuin op een manier schoon te maken die niet schadelijk is voor het lokale ecosysteem. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw tuin diervriendelijk kunt schoonmaken en een paradijs kunt creëren voor zowel jezelf als de lokale fauna.

Laat bladeren en takken liggen

Bladeren en takken die van de bomen of planten afvallen kunnen een rommelig uiterlijk geven. Het is dan ook niet heel gek als je dat zo snel mogelijk wilt opruimen. Wat we echter vergeten is dat ze een ideale schuilplaats bieden voor kleine dieren zoals egels, maar ook insecten. In plaats van ze direct op te ruimen kun je ze ook laten liggen en een schuilplaats creëren voor kleinere dieren en insecten. Wil je toch snel schoonmaken, dan is een insectenhotel een goed alternatief om huisvesting te bieden voor insecten.

Verwijder afval op een diervriendelijke manier

Doe je tuinafval niet bij het normale afval. Oude planten, bladeren en snoeiafval kun je plaatsen in een compostbak. Hierin kun je ook ander organisch materiaal plaatsen. Op deze manier wordt je afval omgezet in voedzame grond die je kunt gebruiken in de tuin. 

Zorg voor een kraan in de tuin

Met een kraan in de tuin zorg je ervoor dat je een waterbron in de buurt hebt die je veelzijdig kunt inzetten. Met een hogedrukreiniger kun je met alleen water de tuin schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan de tegels die je met water kan schoonmaken, maar ook je tuinmeubilair. Daarnaast is het een voordeel dat je eenvoudig water kan geven aan dieren in de tuin. Veel dieren die in de tuin leven hebben allemaal water nodig om te overleven. Een kleine vijver of vogelbad in de tuin zorgen ervoor dat dieren gehydrateerd blijven in je tuin en ziet er daarnaast ook nog eens gezellig uit. Zorg er wel voor dat de waterbron regelmatig wordt schoongemaakt en gevuld wordt met schoon water. 

Vermijd giftige chemicaliën

Veel middelen die gebruikt worden om onkruid en ongedierte te bestrijden zijn chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor dieren die in je tuin leven. Probeer in plaats van onkruid- en ongedierte bestrijders gebruik te maken van natuurlijke middelen. Denk bijvoorbeeld aan azijn en zeep om onkruid te bestrijden of aan planten, zoals citroenmelisse of lavendel, om ongedierte weg te houden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
kantoor thuis Previous post Maak jouw nieuwe kantoor geluidsdicht, waardoor je er heerlijk tot rust kunt komen
badkamer oase van rust Next post Hoe maak je van een badkamer een oase van rust?