Read Time:2 Minute, 2 Second

Gordijnen bepalen in behoorlijk hoge mate de sfeer in een ruimte. Zeker als ze gesloten zijn, bedekken ze een groot oppervlak in die ruimte. Het is dan ook belangrijk om de juiste gordijnen voor een kamer te kiezen, maar waar baseer je die keuze eigenlijk op? Lees verder en in de toekomst zal die keuze een stuk makkelijker zijn.

Het verkleinende effect van gordijnen

Een van de weinige negatieve effecten van gordijnen is het feit dat ze een ruimte kleiner doen laten lijken. Dit omdat je een raam ‚afsluit’ waar normaal licht door naar binnen komt. Will je ervoor zorgen dat dit verkleinende effect beperkt wordt? Kies dan voor gordijnen die licht doorlaten. Een andere optie is om voor niet-geplooide gordijnen te kiezen; ook die laten een ruimte minder klein worden.

Gordijnen gebruiken om een ruimte knusser te maken

Heb je juist een grote ruimte en wil je die kleiner en knusser doen laten aanvoelen? Ga dan voor overgordijnen in een warme kleurtint. Overgordijnen houden het licht compleet tegen en door de warme kleur gaat de kamer vanzelf kleiner aanvoelen. Nadeel kan wel zijn dat overdag, als de gordijnen open zijn, iedereen naar binnen kan kijken. Dit kun je dan weer opvangen door de overgordijnen te combineren met vitrage. Er zijn tegenwoordig mooie, moderne versies van vitrage te verkrijgen, zoals organza’s met een doorschijnend effect in een andere kleur.

Overgordijnen

Het overgordijn krijgt meer volume door te kiezen voor een dubbele plooi en een gewatteerde voering. Natuurlijke materialen met een grove structuur, zoals linnen en katoen zorgen daarnaast voor een stoere uitstraling. Kijk ook naar de stijl van je huis en probeer daar in te blijven: in oude huizen staan geplooide, rijke stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen het goed doen in nieuwbouwhuizen.  Tip: gordijnen tot op de vloer staan eigenlijk altijd het mooiste.

Gevoerde gordijnen voor de slaapkamer

Aangezien sommige stoffen verkleuren als ze in het zonlicht hangen, kun je met een voering ervoor zorgen dat dit niet gebeurd. Daarnaast is het in de slaapkamer ook verstandig om gordijnen met een lichtdichte voering te nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen licht binnenkomt, waardoor je lekker kunt uitslapen. Wil je liever niet wakker worden in een compleet donkere ruimte, dan kun je een spleet open laten bij dit soort gordijnen. Op die manier komt er in de ochtend toch zonlicht naar binnen, zonder dat je daar wakker van hoeft te worden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
slimme tips voor gebruik led lampen Previous post Slimme tips voor het gebruik van led verlichting
onderhoud van parketvloer Next post Het onderhoud van uw parketvloer