Read Time:2 Minute, 48 Second

De opties voor gevelbekleding zijn tegenwoordig enorm, erg fijn natuurlijk als jouw woning of bedrijfspand aan een nieuwe gevel toe is. De meest voorkomende is kunststof gevelbekleding. Binnen die optie zijn er echter ook weer allerlei verschillende soorten. Tijd dus om eens te kijken wat die zijn en wat de voor- en nadelen daarvan zijn.

Naast kunststof en hout is er ook nog natuurlijke gevelbekleding en van metaal. Die laatste is een goede optie als je op zoek bent naar een stoere uitstraling. Daarnaast kun je ook verschillende materialen combineren, zoals hout en metaal. Kortom, als je je erin gaat verdiepen, zul je zien dat de mogelijkheden erg groot zijn.

Kunststof gevelbekleding

De laatste 10 jaar is dit type bekleding voor de gevel het meest populair geworden. Dat komt omdat kunststof bijna geen onderhoud vereist en het tegenwoordig een mooie uitstraling heeft. Zo kun je kunststof gevelbekleding kopen met een houten uitstraling, waarbij je zelfs nerven ziet. Voordeel is echter dat dit niet elk jaar geschuurd en geschilderd hoeft te worden. Sterker nog, je hebt er geen omkijken naar.

Naast de houtstructuur kun je ook kunststof gevelbekleding vinden met andere structuren, zoals een betonlook… met bijpassende structuur en ‘feel’. Veel mensen denken bij het woord kunststof nog steeds aan milieubelastend, maar dat is bij gevelbekleding helemaal niet. Deze kunststof platen worden namelijk bijna altijd van gerecycled kunststof gemaakt en is dus juist duurzaam. Benieuwd geworden, lees dan snel verder om te zien welke soorten kunststof gevelbekleding we kennen.

HPL gevelbekleding

HPL is niet de meest populaire kunststof gevelbekleding, maar we benoemen deze toch als eerste, omdat wij denken dat dit type platen dat wel gaat worden. HPL, oftewel High Pressure Laminate, is enorm sterk en kan daardoor heel erg goed tegen de weerselementen. Of dat nu de koude en natte Nederlandse winters zijn, of de tropisch hete dagen in de zomer. HPL zien we nu vooral gebruikt worden bij goten, boeidelen en dakkapellen, maar in de toekomst zul je hier ook hele gevels mee bekleed zien worden.

PVC gevelbekleding

PVC is op dit moment het meest gebruikte kunststof voor de bekleding van gevels en wat daar bij komt kijken. Ook PVC is erg goed bestand tegen het Nederlandse weer en gaat lang mee. Daarnaast is het materiaal krasbestendig en een van de goedkoopste varianten voor gevelbekleding. Het wordt dan ook gebruikt voor de meest uiteenlopende soorten gevels.

Ook de ‘gewone kunststof gevelbekleding’ is erg populair. Een van de redenen hiervoor is dat het de meest veilige soort is met betrekking tot brand van alle typen kunststof bekleding. Het zijn holle panelen die daardoor niet erg zwaar zijn en erg goed te bewerken zijn. Dit soort platen hebben aan de buitenkant een folie, die het beschermt tegen de elementen. Tegenwoordig hebben ook deze platen een mooie natuurlijke uitstraling, waardoor je totaal niet het gevoel hebt dat je tegen een kunststof gevel aan staat te kijken.

Een gevel bekleden met vezelcement

Van alle kunststoffen is vezelcement de meest kwetsbare. Waarom kiezen mensen daar dan voor, horen we je vragen. Nou, een vezelcement plaat heeft een hele mooie klassieke uitstraling en is te verkrijgen in zo’n beetje elke gewenste kleur. De uitstraling lijkt op die van cederhout, waardoor we dit type kunststof gevelbekleding veel zien bij oudere, klassieke huizen die een nieuw jasje moeten hebben. Ook dit type gevelbekleding is erg onderhoudsvriendelijk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Interieurtips voor jouw nieuwe woning Previous post Interieurtips voor jouw nieuwe woning
parketvloer leggen Next post Een nieuwe vloer, deze producten maken je parketvloer af