Read Time:2 Minute, 46 Second

Polycarbonaat platen worden al geruime tijd gebruikt als een veilige lichtvoorziening in wanden en daken, ter vervanging van glas. Vroeger werd deze toepassing vooral in de industrie gebruikt, omdat polycarbonaat toen nog een bruine tint had. Tegenwoordig is die tint echter helemaal verdwenen en is een polycarbonaat plaat niet meer van echt glas te onderscheiden. Hieronder vertellen we je de voordelen van polycarbonaat en hoe het vaak wordt gebruikt.

Wat is het verschil tussen polycarbonaat en plexiglas?

Op het eerste gezicht is het verschil tussen een polycarbonaat plaat en een plaat van plexiglas met het blote oog moeilijk te zien. Het verschil zit hem dan ook niet in het uiterlijk, maar vooral aan de binnenkant, hoe het product is opgebouwd. Door de sterkte van polycarbonaat is het materiaal gemakkelijker te bewerken dan plexiglas. Zo kun je de polycarbonaat platen makkelijk boren en zagen, zonder dat er een groot risico is op scheuren.

Polycarbonaat kan er goed tegen hitte

Anders dan de meeste andere soorten kunststof kan polycarbonaat erg goed tegen hitte en hoge temperaturen, waardoor het erg goed gebruikt kan worden op plekken die veel zon vangen, zoals het dak. Dit komt doordat het een thermoplastisch polymeer is. Een reden waarom het materiaal ook veel wordt toegepast in laboratoria en in de levensmiddelenindustrie.

Polycarbonaat is een enorm sterk materiaal

Een andere reden waarom polycarbonaat veel gebruikt wordt is omdat het enorm sterk en slagvast is. Dit geldt voor alle varianten, zowel de massieve als de zogenaamde kanaalplaat. Door deze eigenschap wordt polycarbonaat ook steeds vaker door particulieren in huishoudens gebruikt. Zo is het uitermate geschikt voor het maken van een windscherm, carport, terrasoverkapping of tuinkas. 

Ideaal tegen inbraak of vandalisme

Omdat het zo stevig is wordt het ook vaak ingezet tegen inbraak of vandalisme… het materiaal is niet kapot te krijgen. Mensen ontdekken polycarbonaat daarom ook steeds meer als gevelbekleding. Je hoeft deze namelijk niet zo te onderhouden als bijvoorbeeld hout. Omdat het zo stevig is wordt het ook vaak ingezet tegen inbraak of vandalisme… het materiaal is niet kapot te krijgen.

Polycarbonaat is qua bewerken hetzelfde als plexiglas

Polycarbonaat is erg bewerkbaar, je kunt het zowel verven, zagen, buigen, lijmen als boren. Eigenlijk kun je het op dat gebied vergelijken met plexiglas, ook qua bewerking kun je het hetzelfde benaderen, met dezelfde gereedschappen. Aangezien polycarbonaat echter een stuk minder makkelijk breekt dan plexiglas, laat het zich een stuk makkelijker bewerken dan de kunststof glas soort.

Brandvertragend en moeilijk ontvlambaar

Naast het feit dat polycarbonaat enorm sterk is, is het ook brandvertragend en moeilijk ontvlambaar, we noemen dit een B1-classificering. Daarom wordt het ook vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing, om bijvoorbeeld kostbare, technische machines, of producten, te beschermen.

Geen verkleuring door UV stralen van de zon

Polycarbonaat platen zijn UV-werend en verkleuren daardoor niet door zonlicht. Voor indoor gebruik maakt dit niet zo heel veel uit, maar voor buiten is dit ideaal, omdat de platen er na 10 jaar nog steeds goed uitzien. Hierdoor is het materiaal erg onderhoudsvriendelijk.

Het laat meer licht door dan gewoon glas

Het verschil tussen gewoon glas en polycarbonaat is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden. Je kunt er net zo goed doorheen kijken en het laat zelfs meer licht door dan gewoon glas. Het is dan ook uitstekend te gebruiken in lichtkoepels of lichtstraten. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
led strips in huis Previous post De belangrijkste voordelen van LED strips in huis
hor Next post Nu is de tijd om een hor aan te schaffen!