Read Time:2 Minute, 50 Second

Woonkamer vroeger en nu flink veranderd in loop der jaren

Op het gebied van inrichting, kleurgebruik en stijlvormen is een woonkamer vroeger en nu behoorlijk veranderd. Woonkamers hebben sinds de jaren 1960 een indrukwekkende evolutie doorgemaakt. In de loop der jaren zijn stijlen, kleuren, soorten meubels en modellen aan ingrijpende veranderingen onderhevig geweest. Een jaren 60 woonkamer ziet er dan ook anders uit dan een jaren 70 woonkamer, die op zijn beurt weer flink andere accenten heeft dan een jaren 80 woonkamer. Wat is er in de loop der tijd zoals veranderd in Nederlandse woonkamers, specifiek op het gebied van kleurgebruik en meubilair in het interieur? Wat zijn de belangrijkste accentverschillen op dit vlak?

Kenmerken van de jaren 60 woonkamer: alles mag & alles kan

Woonkamers uit de jaren 1960 staan bekend om het geëxperimenteer met kleuren en meubelsoorten. In de starre jaren 1950 waren veel woonkamers nog traditioneel en ietwat saai ingericht. Maar in de wilde en rusteloze jaren 1960 was het tijd voor verandering en nieuwe experimenten. Wie aan een jaren 60 woonkamer denkt, krijgt al snel kleuren als oranje en bruin voor ogen. Het kleurgebruik in dit decennium is fel, veelkleurig en uitgesproken. Alles mag eigenlijk, conform het culturele denken in dit tijd. Ook de weelderige weelderige patronen, gebruikt in tapijt, behang en gordijnen, zijn typerend voor de jaren ’60. En of kleuren nu met elkaar vloekten of niet: oranje, paars en bruin mochten gewoon samen en door elkaar gebruikt worden.

jaren 60 woonkamer

De jaren 70 woonkamer: verder variatie qua kleurgebruik 

Woonkamers in de jaren 1970 hadden vaker een televisie in de kamer staan. Nieuwe kleuren, meubels en materialen deden hun intrede in het interieur. Oranje en bruin bleven dominante kleuren, maar werden aangevuld met citroengeel en groene kleuren. Meubels waren doorgaans donkergekleurd in de jaren 1970. Ronde vormen en zitkuilen deden het ook goed in een jaren 70 woonkamer. Patchwork kleden, rotan materialen en retro en vintage gordijnen deden het in de seventies ook helemaal prima. Naast de televisie dook in veel westerse interieurs in de jaren 1970 de hifi-set op. En in de loop van het decennium maakte de zwart-wittelevisie in veel gevallen plaats voor de kleurentelevisie. Maar het bleven kasten van apparaten waar we nu met verbazing naar kijken!

jaren 70 woonkamer

Woonkamers in de jaren 1980: groter & robuuster

Gedurende de jaren 1980 kwamen er weer andere accenten te liggen in het interieur. Typisch voor de gemiddelde jaren 80 woonkamer waren de gestoffeerde meubelen. Waar bankstellen in de jaren 1960 en 1970 nog vooral van leer waren, kwam er in de jaren 1980 ruimte voor prachtige stofsoorten. In dit decennium maakte ook de VHS-recorder een flinke opmars: er konden in de huiskamer videobanden bekeken worden. Daarvoor was een comfortabele bank natuurlijk wel zo handig. Meubilair was vaak zwaar, gemaakt van robuust hout. Vaak waren de kasten, tafels, banken en stoelen in een jaren 80 woonkamer aanzienlijk groter en sterker dan die van een decennium eerder. Logisch, want de woonkamer werd door de kleurentelevisie en videorecorder een belangrijker leefplek dan ooit tevoren. 

jaren 80woonkamer

Grote veranderingen

Het is moeilijk te zeggen of veranderingen in de cultuur leiden tot een andere inrichting van interieurs of andersom. Maar duidelijk is, hoe dan ook, dat er in de afgelopen decennia veel veranderd is in Nederlandse huiskamers. Mooi om te zien is dat er altijd sprake is van retrofases, waarbij vroegere interieurelementen en kleurgebruik weer helemaal ‘in’ raakt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Woontrends 2019 Previous post Welke woontrends kun je nog verwachten voor 2019
ovale-tuinsets Next post Een ovale tuinset heeft net dat ietsje meer