Read Time:3 Minute, 3 Second

Van kleurenschema’s tot karpetten, de wereld van interieurontwerp kan overweldigend aanvoelen als je er in probeert te duiken. Gelukkig zijn er een paar principes van interieurontwerp die een prima basis zijn om aan de slag te gaan. Zo moet je altijd zorgen voor accent stukken, dat kan een meubelstuk gebouwd van steigerbuis maar ook een zware houten antieke kast… het ligt helemaal aan de stijl die je kiest. Los van die stijl zijn er basisprincipes voor interieurontwerp en hieronder leggen we je uit welke dat zijn.

Wat is interieurontwerp?

Interieurontwerp is een beroep dat zich richt op architectuur en ruimtelijke ordening, waarbij samenhangende en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen worden gemaakt voor interieurs. Als je aan de slag gaat met je ontwerpen, zijn er enkele basisprincipes voor interieurontwerp waarmee je rekening moet houden:

Stijl

Door in het begin een interieurstijl te kiezen, kun je een ruimte samenhangend maken. Er zijn tal van decoratiestijlen waar je uit kunt kiezen en veel van hen hebben hun eigen, unieke ontwerpelementen, kleurenschema’s of kleurenpaletten, raambekleding en zelfs stijlen van kunst aan de muur. Lees je in over de verschillende stijlen, inclusief welke woontrends op dit moment populair zijn, om een ​​idee te krijgen van welke stijlen en decoratie-ideeën je leuk vindt.

Een centraal aandachtspunt

Elke kamer moet een centraal punt hebben: een interessant of mooi stuk. Dit kan van alles zijn zoals een kunstwerk, een open haard een mooie bank, een erfstuk of juist een modern meubel dat je zelf bouwt met steigerbuizen die je op steigerbuisstunter.nl hebt besteld. Pas op dat je niet overdrijft: als je te veel aandachtspunten in een ruimte hebt, zal het overweldigend en druk aanvoelen.

Zorg voor evenwicht

Om in elke kamer evenwicht te bereiken, moet je het visuele gewicht van de meubels en accenten verdelen. Overweeg grootte en schaal (grote en kleine items), textuur (harde en zachte items) en positie (hoog, ooghoogte en lage plaatsing, en links en rechts plaatsing). Als je aandacht besteedt aan subtiele contrasten in een enkele ruimte, kun je kamers creëren die compleet en evenwichtig aanvoelen.

Wees zorgvuldig

Als je net begint met interieurontwerp, is het het beste om het rustig aan te doen en te beslissen welke items de basis zullen zijn. Een goede vuistregel is dat dit grote stukken zijn zoals banken en bedden, dit zijn visueel zware items die de aandacht trekken, dus je wil dat ze er mooi uitzien. Als je die eenmaal hebt gevonden, kun je de gaten opvullen met je accent items en eventuele doe-het-zelf-huisdecoratie zoals de eerder genoemde steigerbuizen.

Vergeet niet na te denken over de verlichting

Een goed ontworpen kamer kan worden bedorven door onjuiste verlichting, dus zorg ervoor dat je rekening houdt met verlichting in het budget. Ramen (voor natuurlijk licht), staande lampen, plafondlampen, accentverlichting en witte of lichtgekleurde muren en meubels zijn allemaal geweldige manieren om een ​​donkere of kleine ruimte meer open over te laten komen.

Maak goed gebruik van accent stukken

Sommige interieurontwerpers concentreren zich op de ‘grote’ stukken in een kamer, items zoals banken, vloerkleden, dressoirs en tafels, en vergeten de kleine dingen. Accent stukken zijn een geweldige manier om een ​​kamer persoonlijker en visueel interessanter te maken, dus let op dingen als schalen, boeken en andere decoraties die je kunt gebruiken om planken en salontafels op te vrolijken!

Geef meubels de ruimte om te ademen

Wanneer je een nieuw meubelstuk krijgt, heb je een natuurlijke neiging om het tegen de muur te duwen, maar hierdoor kan een kamer stijf en plat aanvoelen. Plaats in plaats daarvan de meubels op minstens een paar centimeter afstand van de muren om de kamer een luchtiger gevoel te geven!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
verhuizen tips Previous post Verhuizen: tips die je moet weten voor je gaat inpakken
warme sfeer in huis Next post Met behulp van deze tips creëer jij een warme sfeer in huis