Read Time:2 Minute, 51 Second

De industriële look in interieurs is erg populair. Zwarte kozijnen en deuren en ruwe materialen. Waar beton vroeger veelal werd gezien als een bouwmateriaal worden betonwerken tegenwoordig steeds vaker als afbouw materiaal gebruikt. Onder betonwerken verstaan we veelal kelderbouw, betonvloeren en het aanleggen van funderingen. Veel architecten gebruiken het vanwege de esthetische kwaliteiten van het oppervlak.

Met beton is oneindig veel variatie en verfijning aan te brengen. Dat komt door de hoge mate van vrijheid in samenstelling van de grondstoffen van beton zoals cement, zand, grind en vaak nog wat andere hulp- en vulstoffen. Al deze mogelijke betonmengsels hebben hun eigen eigenschappen en zijn tijdens de verwerking nog vloeibaar.

Vloeren en wanden

Het strakke, rauwe karakter van beton is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken in hedendaagse interieurs. Steeds meer mensen kiezen voor een beton uitstraling op de vloeren en wanden. Beton zorgt namelijk voor een stoere industriële basis. Het is elegant en robuust tegelijkertijd. Dat maakt het voor veel mensen erg aantrekkelijk. 

De betonlook

Doordat de betonlook tegenwoordig zo populair is, zijn veel onderdelen uit het interieur te vinden in deze betonlook. Door te kiezen voor een keramische tegel met de uitstraling van beton, zijn ingrijpende werkzaamheden met bekistingsmateriaal, betonpompen en ander zwaar geschut niet meer nodig. Hierdoor zijn ze eenvoudig op bestaande (niet-dragende) wanden en vloeren aan te brengen. Bovendien bieden tegels vele voordelen, vooral de onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal, de kras- en slijtbestendigheid en de kleurvastheid.

Ook op andere manieren mogelijk

Het gevoel en de uitstraling van beton is echter ook op andere manieren te realiseren. Zo bestaat er Basic Beton: een pasta van cementlijm en hars dat in één of twee dunne laagjes (1 – 1,5 mm dik) op geëgaliseerde wanden en vloeren wordt aangebracht. Dit is een goede optie om een natuurlijk ogende en zelfs naadloze betonlook te verkrijgen. Desgewenst kan er ook nog enige structuur in de afwerklaag worden aangebracht. En dankzij de sterke harslaag zijn de wanden en vloeren zeer eenvoudig schoon te houden en blijven ze er jarenlang prachtig uitzien. Basic Beton valt ook te combineren met vloerverwarming. Een strakke, naadloze afwerking, maar dan zonder de kans op stofvorming of snelle vervuiling. Voor velen een perfect compromis tussen de wens voor ‘ruw’ beton in huis, maar dan onderhoudsvriendelijk en volledig geschikt voor dagelijks gebruik.

Meubilair komt beter uit met beton

Wanden en vloeren in betonlook vormen het perfecte decor voor eigentijds meubilair, die hierdoor de aandacht opeisen en als designobjecten de sfeer in de ruimte maken. Het maakt elke ruimte in huis bijzonder sfeervol en praktisch. Daarnaast zorgt het voor een stoere, industriële, en tegelijkertijd warme en rustgevende, uitstraling. Door de uitgebreide opties zijn er bijzonder veel combinatiemogelijkheden om de juiste sfeer te bepalen.

Opties voor in de badkamer

Een betonvloer in de badkamer oogt erg stijlvol en geeft de badkamer een moderne en eigentijdse look. Beton is van nature echter niet waterdicht en vraagt extra handelingen als je het gebruikt in je badkamer, vooral bij een inloopdouche. Een inloopdouche met een gepolierde betonvloer geeft een mooi effect aan je badkamer. Beton is echter in geringe diktes (10 tot 12 cm) van nature niet waterdicht. Pas bij grotere laagdiktes, van 20 tot 25 centimeter en de juiste cement verhouding (hoog percentage cement) mag je ervan uitgaan dat het beton volledig waterdicht is. Om lekkages te voorkomen, moet een betonvloer in een inloopdouche dus aangebracht worden op een speciale waterdichte ondergrond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
vocht in huis Previous post Laat vochtproblemen verhelpen door een specialist in vochtbestrijding!
handigste keukenmachines Next post De handigste keuken-items voor het kerstdiner