Niets is zo vervelend als een muffe lucht in huis. Je hebt een grote kans dat deze veroorzaakt wordt door vochtoverlast. Teveel vocht in huis kan daarnaast de reden zijn dat schimmels ontstaan en deze kunnen weer een negatieve invloed op je gezondheid hebben. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je overlast door zich ophopend vocht zo snel mogelijk op speurt, bestrijdt en verhelpt om erger te voorkomen.
Opstijgend vocht kan verschillende oorzaken hebben. Water in de kelder kan een boosdoener zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan condens vocht dat zich ophoopt in de badkamer of in de keuken. Op lange termijn kunnen dit soort plekken met teveel vocht vervelende gevolgen hebben. Vocht wat optrekt in de muren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat pleisterwerk of behang los laten. Maar ook een houten vloer kan door teveel vocht krom gaan trekken of zelfs gaan rotten. In deze gevallen is vochtbestrijding noodzakelijk.
Er zijn voor de oorzaken voor vochtproblemen verschillende oplossingen
Gelukkig zijn er vakmensen die optrekkend vocht op verschillende manieren kunnen bestrijden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld muren injecteren. Hierbij worden op grondniveau in de muur verschillende gaten geboord. Hier wordt vervolgens vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. In het metselwerk zet deze uit en gaat harden, een goede bescherming vormend tegen vocht.
Ook het onderkappen van muren is een grondige en effectieve manier om vochtoverlast tegen te gaan. Op grondniveau wordt een laag stenen uit de muur verwijderd. Daana wordt er een speciale folie geplaatst die dampen weert. Aangezien het om een intensieve ingreep gaat, wordt dit systeem vooral aangeraden als je van plan bent je woning te renoveren. Dit kan vooral interessant zijn als je een wat oudere woning hebt. Het zijn namelijk vooral oudere woningen die niet zo goed zijn voorbereid op vochtoverlast.
Vergeet ook de buitenkant van je woning niet als je de strijd met vocht aangaat
De buitenkant van je woning kan ook onverhoopt de reden zijn dat vocht je woning binnen komt. Na jarenlange blootstelling aan verschillende weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld regen en wind, kan er ook aan je gevel slijtage plaatsvinden. Muren en cementwerk worden poreus en er kunnen scheuren ontstaan. Wanneer hier vocht intrekt en het gaat bijvoorbeeld vriezen, dan zul je zien dat er nog meer barsten gaan ontstaan, waardoor de gevel zijn beschermende werking steeds verder verliest.
Om dat tegen te gaan kun je bijvoorbeeld je gevel impregneren. Dit is een regelmatig toegepaste oplossing om vochtproblemen tegen te gaan. Na het herstellen en schoonmaken van de van de muur, wordt er een impregneermiddel toegepast, wat in de poriën van het metselwerk trekt. Hierdoor wordt een waterafstotende laag gecreëerd, die niet alleen effectief is tegen vocht, maar ook goed werkt tegen vuil en mos die zich aan een vochtige gevel kunnen hechten. Je kunt er echter ook voor kiezen om je buitenmuur te verven met een speciale vochtwerende verf. Let er hierbij wel op dat je voor het schilderen de muur goed reinigt, om er zeker van te zijn dat de verf goed hecht.