Read Time:2 Minute, 4 Second

Het aanpassen van kamers in huis kan ertoe leiden, dat een aanpassing aan de groepenkast noodzakelijk is. Om een overbelasting van groepen te voorkomen, zit er een maximum aan het vermogen wat een groep kan leveren. Dit betekent dat er een extra groep geplaatst moet worden, wanneer een ruimte al aan het maximum van de huidige groepen zit. Plaats je een nieuwe groepenkast in huis bij een ingrijpende renovatie of verbouwing? Bij een groepenkast samenstellen is het essentieel te bedenken, welke huishoudelijke- en keukenapparaten hier straks op worden aangesloten. Zelf een nieuwe groepenkast aansluiten is niet toegestaan; dit moet gedaan worden met iemand die zegelrecht heeft. Je kunt de groepenkast echter wel op maat bestellen vooraf. Er zijn diverse webshops die deze groepenkasten aanbieden. 

Groepenkast meer dan een set van losse groepen 

Een groepenkast is een bijzonder element van de woning; feitelijk kun je het zien als het hart van je huis. Vanuit de groepenkast wordt de binnenkomende stroom naar de verschillende ruimtes geleid. Een groepenkast bestaat uit veel meer dan een set van losse groepen. Denk bijvoorbeeld ook aan de aardlekschakelaar, welke het verschil meet tussen de binnenkomende en uitgaande stroom van elektriciteit. Bij een groot verschil zorgt de aardlekschakelaar dat de binnenkomende stroom direct wordt stopgezet; een verschil kan duiden op een lekkage met alle risico’s van dien. Het maakt de aardlekschakelaar tot een cruciaal onderdeel. Je mag dit onderdeel niet zelf vervangen. Wel kun je deze zelf testen. Het is verstandig dit in je agenda te zetten, zodat het niet vergeten wordt. 

Maximaal vermogen per groep in de meterkast 

Normaliter geldt dat een groep in de meterkast binnen particuliere woningen zo’n 3.500 Watt aan vermogen kan leveren. In de praktijk is het vaak iets meer; uitgaande van 3.500 Watt zit je in ieder geval goed. Op de verschillende elektrische apparaten die je aansluit vind je terug hoeveel Watt zij nodig hebben. Met name de grootverbruikers, zoals de vaatwasser en wasdroger, zijn hierbij het bekijken waard. Maak voor jezelf bij een aanpassing aan de groepenkast een overzicht van het vermogen wat je per kamer verwacht nodig te hebben. Het is niet per definitie zo dat iedere ruimte een losse groep heeft, of andersom dat iedere groep aan één kamer gekoppeld zit. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, waar normaliter meerdere groepen aan verbonden zijn. Een elektricien kan je adviseren over de verdeling van de verschillende groepen over de kamers binnen je woning. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Hoe creëer je een voedingsrijke grond voor jouw tuinplanten?
rolluiken Next post Waar moet je aan denken als je rolluiken gaat kopen?