Read Time:3 Minute, 14 Second

Hoewel sommige tuinen gezegend zijn met een perfecte grond, tuinieren de meesten van ons in grond die niet perfect is. Als jouw grond te veel klei bevat, te zanderig, te steenachtig of te zuur is, wanhoop dan niet. Een arme bodem veranderen in een plantvriendelijke bodem is niet moeilijk, als je eenmaal de componenten van een gezonde bodem begrijpt… en deze kunt aanvullen met bijvoorbeeld Bemeste tuinaarde | struiz. Lees daarom snel verder om te weten hoe je voor een gezonde grond voor jouw planten kan zorgen!

De bodem bestaat uit verweerd gesteente en organisch materiaal, water en lucht. Maar de verborgen “magie” in een gezonde bodem zijn de organismen zoals kleine dieren, wormen, insecten en microben… die gedijen als de andere bodemelementen in balans zijn.

Moestuin

Moestuinders begrijpen het belang van gezonde tuingrond. Het bodemtype wordt over het algemeen geclassificeerd op basis van de grootte van deze anorganische gronddeeltjes: zand (grote deeltjes), slib (middelgrote deeltjes) of klei (zeer kleine deeltjes). De verhouding zand-, slib- en kleideeltjes bepaalt de textuur van je grond en beïnvloedt de drainage en de beschikbaarheid van voedingsstoffen, wat weer van invloed is op hoe goed je planten zullen groeien.

Organisch materiaal

Organische stof zijn de gedeeltelijk ontbonden overblijfselen van bodemorganismen en planten, waaronder korstmossen en andere mossen, grassen en bladeren, bomen en alle andere soorten vegetatie. Hoewel het maar een klein deel van de bodem uitmaakt (normaal gesproken 5 tot 10 procent), is organische stof absoluut essentieel. Het bindt gronddeeltjes samen tot poreuze kruimels of korrels waardoor lucht en water door de grond kunnen bewegen. Organische stof houdt ook vocht vast en kan voedingsstoffen opnemen en opslaan. Het belangrijkste is dat organische stof voedsel is voor micro-organismen en andere vormen van bodemleven.

Je kunt de hoeveelheid organische stof in uw bodem verhogen door compost, oude dierlijke mest, groenbemesters (bodembedekkers), mulch of veenmos toe te voegen van bijvoorbeeld struiz | Home. Omdat het meeste bodemleven en de plantenwortels zich in de bovenste 15 cm grond bevinden, concentreer je je op deze bovenste laag. Wees voorzichtig met het verwerken van grote hoeveelheden koolstofrijk materiaal (stro, bladeren, houtsnippers en zaagsel). Bodem micro-organismen verbruiken veel stikstof bij hun pogingen om deze materialen te verteren en kunnen je planten op korte termijn van stikstof beroven.

Bodemleven

Bodemorganismen zijn de bacteriën en schimmels, protozoa en nematoden, mijten, springstaarten, regenwormen en andere kleine wezens die in gezonde grond voorkomen. Deze organismen zijn essentieel voor de groei van planten. Ze helpen organisch materiaal en bodemmineralen om te zetten in de vitamines, hormonen, ziekte onderdrukkende verbindingen en voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien.

Hun uitscheidingen helpen ook om gronddeeltjes te binden tot de kleine aggregaten die een grond los en kruimelig maken. Als tuinman is het jouw taak om de ideale omstandigheden te creëren voor deze bodemorganismen om hun werk te doen. Dit betekent hen voorzien van een overvloedige bron van voedsel (de koolhydraten in organisch materiaal), zuurstof (aanwezig in een goed beluchte bodem) en water (een voldoende maar niet overmatige hoeveelheid).

Lucht

Een gezonde bodem bestaat voor ongeveer 25 procent uit lucht. Insecten microben, regenwormen en bodemleven hebben zoveel lucht nodig om te leven. De lucht in de bodem is ook een belangrijke bron van stikstof uit de lucht die door planten wordt gebruikt. Goed beluchte grond heeft voldoende porie ruimte tussen de gronddeeltjes of kruimels. Fijne gronddeeltjes (klei of slib) hebben kleine ruimtes ertussen, in sommige gevallen te klein voor lucht. Grond die uit grote deeltjes bestaat, zoals zand, heeft grote poriën ruimten en bevat veel lucht. Maar te veel lucht kan ervoor zorgen dat organisch materiaal te snel uiteenvalt.

Om ervoor te zorgen dat er een evenwichtige toevoer van lucht in de grond is, voeg je veel organisch materiaal toe, stap je niet in de kweekbedden of verdicht je de grond niet met zware apparatuur en bewerkt je de grond nooit als deze erg nat is!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
slagmoersleutel Previous post Slagmoersleutels kopen, waar moet je op letten?
Next post Aan de slag met de elektra in huis