Read Time:2 Minute, 56 Second

Een hoogpolig vloerkleed heeft vele voordelen. Het materiaal is lekker zacht, het hoogpolige tapijt werkt geluiddempend en zorgt voor veel sfeer. Wel kost het iets meer moeite om een hoogpolig vloerkleed te reinigen, ten opzichte van een laagpolige variant. We geven je 5 tips hoe je deze reiniging het beste kunt aanpakken.

  1. Reinig hoge polen regelmatig

Regelmatig een hoogpolig vloerkleed reinigen is aan te raden. Ook al zie je het vuil niet direct aan het oppervlak, kan vuil zich snel gaan ophopen tussen de hoge polen van het kleed. Dit kun je voorkomen door met regelmaat het tapijt te reinigen.

Het is aan te raden om twee keer per week even met de stofzuiger over het kleed te gaan, zodat vuil zich niet gaat vasthechten aan de stof. Hierdoor is vuil altijd gemakkelijk uit te kloppen en hoef je het veel minder vaak volledig te reinigen, waardoor het hoogpolige tapijt een langere levensduur heeft.

  1. Snel een vuil vloerkleed stofzuigen of uitkloppen

Om te voorkomen dat het vuil diep tussen de hoge polen gaat hechten kun je een hoogpolig vloerkleed reinigen met een stofzuiger of mattenklopper.

Je zult hiermee waarschijnlijk meer vuil tussen de hoge polen aantreffen dan op het eerste oog lijkt. Heb je een hekel aan stofzuigen? Probeer dan eens de mattenklopper om het vuil te verwijderen. 

Door het tapijt buiten uit te hangen kan het lekker ontluchten en kun je het vuil goed uitkloppen. Doe dit echter niet te grof. Door te hard te slaan kun je kettingdraden van je tapijt kapot maken. 

  1. Gebruik tapijtreiniger voor vlekken in de polen

Een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Ook een vlek in een hoogpolig vloerkleed is snel gemaakt. Zie je de vlek aan het oppervlak van het tapijt? Dan kun je het beste een speciale vloerkleedreiniger gebruiken of lauwwarm water deppen. 

Let erop dat je niet gaat wrijven! Dit kan de vlek alleen maar erger maken en de hoge polen beschadigen. Als de vlek echt hardnekkig is kan speciale hoogpolig vloerkleed reiniger helpen. Dit kan je verdunnen met water om de vlek op te lossen. 

Controleer altijd of de reiniger geschikt is voor hoge polen van een tapijt. Je wilt natuurlijk niet dat het middel de kleur of kwaliteit zal aantasten. 

  1. Kies voor grondige reiniging een stomer

Eéns per jaar is het aan te raden om een grondige reiniging uit te voeren. Voor een hoogpolig tapijt kan en stoomreiniger een mooie oplossing zijn. Deze gebruikt hete stoom in combinatie met speciale tapijtreiniger voor een grondige schoonmaak. 

Door baan voor baan met de stomer over het hoogpolige kleed te gaan zul je al snel een verschil zien. Zeker met lichte kleuren zul je merken hoe vies het kleed eigenlijk is voor de reiniging.

Hierna moet je het kleed laten drogen en is het weer zo goed als nieuw. Je kunt zelf een stoomreiniger aanschaffen of een exemplaar voor een paar uurtjes huren bij de bouwmarkt. Als je kleed hiermee echt niet schoon wordt is het wellicht tijd voor een nieuw exemplaar.

  1. Koop kwaliteit hoogpolige vloerkleden

Om te voorkomen dat jouw kleed na een reinigingsbeurt gelijk zijn pracht verliest, is het beter om te investeren in een goede kwaliteit hoogpolig kleed. Bij hoge polen kun je daarom het beste voor een tapijt kiezen van: 

  • Polypropyleen
  • Wol
  • Katoen

Deze materialen kunnen prima tegen een stootje en zullen na het reinigen met de juiste producten niet gelijk hun kleur of glans loslaten. Zo kun je nog lang genieten van een mooi, schoon hoogpolig vloerkleed.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Flexibel omgaan met je woonlasten
Next post Vijver aanleggen bij je woning? Dit heb je nodig