Read Time:2 Minute, 42 Second

Bij het verstrekken van een hypotheek op een woning loopt de hypotheekaanbieder altijd het risico dat de hypotheeknemer de lening niet kan bijhouden – dat hij of zij hem dus niet kan betalen – en dat is een vervelende situatie die beide partijen het liefst vermijden. Om een dergelijk voorval te voorkomen is het berekenen van de hypotheek misschien wel de ideale oplossing, juist omdat die berekening duidelijk weergeeft wat de marges zijn. Een lening kan door bijvoorbeeld een bank berekend worden, waardoor het risico voor beide partijen – zowel hypotheekverstrekker als hypotheeknemer – geminimaliseerd kan worden.

Waarom moet de hypotheek berekend worden?

De afbetaling van een woning kan in veel gevallen zorgen voor een enorme druk en stress: het is namelijk een steeds terugkerende betalingsverplichting die je iedere maand boven het hoofd hangt. Om ervoor te zorgen dat je niet meer uitgeeft dan je bezit, kan je online je hypotheek berekenen. Hierdoor heb je een duidelijker zicht op hoeveel je maximaal kunnen lenen, en dus ook een duidelijker beeld op hoeveel je woning mag gaan kosten. Als je hypotheek bijvoorbeeld 250.000 euro is, maar je wil een huis kopen van 300.000 euro, dan zal je je keuze moeten herzien: je kan het immers niet betalen.

Factoren die meespelen bij de hypotheek

De zogenaamde Gedragscode Hypothecaire Financieringen is ontstaan om ervoor te zorgen dat de hypotheken die aanbieders verstrekken verantwoord zijn. In deze gedragscode staan een aantal normen en regels waaraan de afbetaling moet voldoen om als verantwoord beschouwd te worden. Daarbij zijn er een aantal zekerheden in het document vermeld: aanbieders letten hier immers op bij het verstrekken van de hypotheek.

De hoogte van het inkomen is eigenlijk de belangrijkste factor bij een afbetaling. Immers, hoe meer je maandelijks verdient, hoe meer je maandelijks kunt aflossen van je hypotheek. Ook de werkzekerheid speelt hier trouwens een niet te onderschatten rol: de hypotheekaanbieder gaat immers na – voor zover dat mogelijk is – hoe groot de kansen zijn dat je in de nabije toekomst geen werk kan hebben, waardoor je inkomen dus veel lager zou liggen.

Andere belangrijke factoren

Naast het maandelijks inkomen en de werkzekerheid zijn er nog andere belangrijke factoren die invloed hebben op je afbetaling. Zo zijn financiële middelen – zoals bijvoorbeeld je spaargeld – ook essentieel: hoe meer spaargeld je bezit, hoe meer je eventuele financiële tegenslagen zou kunnen compenseren. Het inkomen van je partner speelt ook een rol: de inkomens van beiden kunnen worden samengevoegd, en hoe hoger het gezamenlijk inkomen, hoe hoger de lening natuurlijk mag zijn.

Er kan echter ook sprake zijn van overige lasten, zoals leningen of afbetalingen, die ervoor zorgen dat je op het einde van de maand minder geld overhoudt om de lening te betalen waardoor die dus lager moet zijn. Daarbij veroorzaakt een hoog te betalen rentepercentage logischerwijs voor een hoger maandelijks te betalen bedrag.

Een goede tip: de hypotheek niet helemaal benutten

De beste manier om, na berekening van je hypotheek, de risico’s te verlagen, is ervoor zorgen dat je onder de limiet van je krediet blijft. Zo wordt er rekening gehouden met een eventuele financiële tegenslag – zoals ontslag of diefstal – waardoor de betalingsmogelijkheden natuurlijk verkleinen. Het is daarom altijd beter wat geld over te houden voor je hypotheek: zo kan je altijd ergens op terugvallen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 6x leuke woonwinkels in Rotterdam
Next post Zes ultieme woonkamer tips waar je blij van wordt