Read Time:1 Minute, 41 Second

In een systeem waar vloeibare stoffen of gassen gebruikt worden, vind je vaker magneetventielen. Dit zijn elektromagnetische kleppen. De elektromagneet zorgt voor het openen of sluiten van de klep, waardoor de toestroom van het gas of de vloeibare stoffen geregeld kan worden. Van de magneetventielen zijn er vier verschillende soorten. Ieder heeft zijn eigen werking. In dit artikel zal er kort stilgestaan worden ieder type magneetventiel.

Directe magneetventielen

Magneetventielen maken gebruik van een elektromagneet om de klep te openen en sluiten. Deze magneet bestaat uit een spoel, de solenoïde, die door elektriciteit aangestuurd wordt. Aan de spoel is een plunjer verbonden, die in contact staat met de klep middels een veer. Ontstaat er spanning in die spoel, dan zal de klep zich openen of sluiten door de plunjer die door het magnetische veld omhoog gaat. Verdwijnt het magnetische veld, zakt de plunjer weer en sluit de klep af. 

Indirecte magneetventielen

Bij een indirect magneetventiel wordt gebruik gemaakt van de leidingdruk als hulpmiddel om de klep te openen. De klep maakt gebruik van een membraan of een zuiger, waardoor dit type magneetventiel ook wel een servogestuurd ventiel genoemd wordt. De zuiger of het membraan wordt aangestuurd door een verschil in druk, waardoor de klep oftewel zich opent of dicht gaat. 

Semidirect magneetventiel

Een semidirect magneetventiel lijkt op de indirecte magneetventielen. Semi directe magneetventielen combineren de werking van een direct en een indirect gestuurd ventiel. Daardoor kunnen ze al openen bij een drukverschil van 0 bar. In de klep bevinden zich twee kamers, die gescheiden worden door een flexibel membraan van rubber. In het membraan zit een gaatje, die de twee kamers verbindt. De druk is in beide kamers hierdoor gelijk. 

De solenoïde regelt de positie van het membraan. Loopt er elektriciteit door de spoel, ontstaat een magnetisch veld en de plunjer wordt naar de kern van het veld getrokken. De plunjer zit aan het membraan vast middels een veer. Gaat de plunjer omhoog, trekt deze het membraan mee en zo opent de klep. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
mintgroene woonaccessoires Previous post Een mintgroen interieur: de mooiste inspiratie
oranje in je interieur Next post Viva Hollandia: 5x oranje in je interieur