Read Time:1 Minute, 51 Second

Het opladen van je elektrische auto met een eigen laadpaal thuis wordt nog leuker wanneer je zonnepanelen op je dak hebt. Deze panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit die je kunt gebruiken om je elektrische auto op te laden, en dat alles met de voordelen van groene stroom.

Gemiddeld genomen heb je ongeveer 9 zonnepanelen nodig om je elektrische auto volledig op te laden met zelfopgewekte zonne-energie. Deze berekening is gebaseerd op een jaarlijkse rijafstand van 15.000 kilometer, een verbruik van 176 Wh per kilometer, en zonnepanelen met een vermogen van 400 Wp, die jaarlijks ongeveer 3.135 kWh produceren.

Het benodigde aantal panelen per automerk kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals je jaarlijkse rijafstand, het verbruik van de auto, en het vermogen (Wp) van de zonnepanelen. Bijvoorbeeld, een elektrische Renault Twingo die jaarlijks 10.000 kilometer rijdt en een verbruik heeft van 158 Wh per kilometer heeft slechts 5 zonnepanelen nodig, terwijl voor een Volvo EX90 die jaarlijks 15.000 kilometer rijdt en een verbruik heeft van 230 Wh per kilometer, 10 zonnepanelen nodig zijn.

Zelf berekenen

Wil je zelf berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw elektrische auto? Dan heb je de volgende gegevens nodig:

  • Het gemiddelde verbruik van jouw elektrische auto per kilometer.
  • Het aantal kilometers dat je gemiddeld jaarlijks rijdt.
  • Het vermogen in Wattpiek (Wp) van de zonnepanelen.

De berekening ziet er dan als volgt uit:

(Totaal aantal kilometers per jaar / verbruik van de auto) = Totale jaarlijkse stroomverbruik om jouw elektrische auto op te laden. (Totale jaarlijkse stroomverbruik om jouw auto op te laden / Opbrengst per paneel (Wp van zonnepaneel * 0,86)) = Aantal benodigde panelen.

Hier is een voorbeeld:

Stel dat je een Tesla Model X hebt. Deze verbruikt 164 Wh per kilometer en je rijdt jaarlijks ongeveer 15.000 kilometer. Dit betekent dat je per jaar 2.460 kWh verbruikt. Een zonnepaneel met een vermogen van 400 Wp wekt gemiddeld 344 kWh per jaar op. Als je het jaarlijkse verbruik deelt door de opbrengst per paneel, krijg je de volgende berekening: 2.460 kWh / 344 kWh = 8. Je hebt dus 8 zonnepanelen van 400 wattpiek nodig om jouw Tesla op te laden met je eigen opgewekte zonne-energie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
greige keukens Previous post De tijdloze elegante schoonheid van greige keukens: inspiratie en inrichting
douchevloer Next post Tips voor het upgraden van je badkamer