Read Time:3 Minute, 24 Second

Vroeger was een servies een object om uit te eten. Tegenwoordig willen we ook wel dat onze tafel er mooi gedekt bij staat. En waarom zou je je mooie servies niet uitstallen in bijvoorbeeld een buffetkast? Dan pas maakt het voor 100% deel uit van je interieur. Wij gingen even voor jou na wat zoal de trends zijn op gebied van porselein en aardewerk design servies, welke materialen er zoal bestaan en hoe je met kleuren de juiste sfeer kunt creëren. 

Je servies als deel van het geheel

Een servies bepaalt voor een groot stuk de sfeer aan tafel. Niet alleen bij feestelijkheden, maar ook dagdagelijks wil je dat je uit een aangenaam servies eet. Een mooi geglazuurd design servies draagt qua sfeerzetting even goed bij als bijvoorbeeld je wanddecoratie, je vloerkleed of een kunstwerkje op je dressoir. Kies daarom een servies dat volledig bij je interieur en je eigen stijl past. Kies kleuren, vormen en materialen die elders ook al in je woninginrichting voorkomen. Als je je servies zorgvuldig uitkiest, laat dit zien dat je oog hebt voor details en dat je bewust met je woninginrichting bezig bent. 

Kunststof: het nieuwe materiaal voor design serviezen

Bekijk bijvoorbeeld eens het Red Revisited bord van het label Droog. Het is vervaardigd uit PS (polystyreen), maar ziet er precies uit als geglazuurd aardewerk. Dit bord is een exacte copy van een middeleeuws bord, inclusief de oneffenheden. Het is wel in een modern jasje gestoken: de rode gloed van aardewerk is omgezet in ‘brandweerrood’. Het past uitstekend bij super moderne, maar ook bij industriële of vintage interieurs. Het materiaal is licht en breekt niet, dat is een groot voordeel in vergelijking met porselein of aardewerk.

Aardewerk: sterk en karaktervol

Nara 12-delig servies €119,-

Klei is het oorspronkelijke materiaal waaruit men serviezen maakte. Om het waterdicht te maken, moest er een laag glazuur overheen. Dit wordt op hoge temperatuur gebakken zodat het glazuur heel hard wordt. Daarom wordt ook een hedendaags design servies geglazuurd. Van zodra een design servies geglazuurd is, wordt het meteen ook krasvrij, mag het in de vaatwasser en is het vaak ook oven- of microwave-bestendig. In vergelijking met porselein is aardewerk vrij kwetsbaar en vraagt een zekere voorzichtigheid. Aardewerk heeft anderzijds een zeer authentieke artisanale uitstraling. Een mooi voorbeeld van een geglazuurd design servies is bijvoorbeeld het Nara 12-delige servies. Het is uitgevoerd in turquoise en vertoont spikkels. Het straalt artisanale vakkennis uit en is toch zeer betaalbaar.

Krisha 12-delig servies

Het Krisha 12-delig servies is gelijkaardig. Met de houtskoolgrijze afwerking aan de randjes en aan de onderzijde is het een ietwat verfijndere uitvoering. Beide serviezen passen goed in een landelijke of vintage omgeving.

Noah 12-delig aardewerk servies €89,-

Nog fijner ga je met het prachtige geglazuurd design servies Noah. De kleuren neigen naar tinten uit de jaren 60 van vorige eeuw. Verschillende kleuren worden gecombineerd. Dit bijzonder geglazuurd designservies is een echte eyecatcher.

Porselein: het klassieke chique servies

Porselein wordt uit een andere soort klei gemaakt dan aardewerk. Porselein is harder dan aardewerk, is doorschijnend en verkleurt zelden. Een aardewerk design servies heeft dan ook een andere uitstraling dan een porselein servies. Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Bekijk bijvoorbeeld eens het Mormor Blue bord van Normann Copenhagen. Het is een minimalistisch bord met een nostalgisch vleugje. Het past zowel in een Scandinavisch als een klassiek interieur.

Kies voor kleur

Voor serviezen doet wit of wit met een kleurtje het nog altijd goed. In de wooninrichting zien we dit jaar nog meer groen dan anders verschijnen. Het wordt gecombineerd met turquoise blauw en afgewisseld met contrasterende kleuren zoals okergeel of spiced honey. Serviezen volgen de trends in de interieurwereld op de voet. Gebruik daarom deze kleuren gerust ook in je geglazuurd design servies. Speel met kleuren, combineer en creëer een unieke sfeer aan tafel. Een geglazuurd design servies kan, maar hoeft niet chique te zijn. Het mag evengoed speels, sympathiek, authentiek, artisanaal of ruw overkomen. Maak een statement met je servies en geniet van een mooi gedekte tafel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Lounge tuinstoelen Previous post Zet een duurzaam karakter neer in de tuin met houten tuinmeubelen
gereedschap Next post DIY: Met de juiste middelen en een beetje hulp van het internet kun je meer dan je denkt