Ook al is het erg leuk om te doen, het inrichten van je huis kan een intensieve klus zijn. Er zijn zo ontzettend veel keuzes te maken over maten, vormen, kleuren, materialen en voor raamdecoratie is dit natuurlijk niet anders. Niet alleen bepaalt dit mede hoe je interieur eruit ziet, maar het bepaalt ook de mate van lichtinval, of mensen naar binnen kunnen kijken en hoe de raamdecoratie er van buiten uitziet. Wij noemen hier voor je waar je op moet letten bij de aanschaf van raamdecoratie.

Zorg dat je wensen bij je budget passen

Het is natuurlijk belangrijk te weten welk budget je hebt te besteden. Bedenk dus eerst wat je wil en wat je er ongeveer aan uit wil geven, misschien kom je er wel achter dat je wensen niet helemaal bij het budget passen. Je kunt allerlei verschillende soorten raamdecoratie vinden voor allerlei verschillende prijzen. Laat je dus niet meteen uit het veld slaan als de eerste resultaten van het zoeken niet direct opleveren wat je hoopte. Zo zijn jaloezieën van Doe Het Budget erg gunstig geprijsd en kun je ondertussen voor alle andere raamdecoraties ook een hoop verschillende opties bij Doe Het Budget vinden.

Combinaties zijn ook mogelijk

Er zijn veel mensen die alleen kunnen slapen als het helemaal donker is in de kamer, als dat zo is, dan sluit je al meteen een aantal soorten raamdecoratie uit. Bedenk echter dat combinaties ook mogelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een verduisterend rolgordijn combineren met houten jaloezieën, waardoor je slaapkamer een fijne sfeer uitstraalt, maar het licht van buiten geen schijn van kans maakt. Als je echter alleen dat rolgordijn zou hebben opgehangen, had je misschien het gevoel gehad dat je op je kantoor lag te slapen.

Gebruik de raamdecoratie om de sfeer in je huis te bepalen

De meeste mensen kiezen voor hun raamdecoratie nog altijd een vrij neutrale kleur zoals zwart, wit, grijs of crème, alleen bij gordijnen durven mensen nog wel eens af te wijken. Echter, net als met gekleurde meubels, kozijn of muren, kan gekleurde raamdecoratie juist meer karakter geven aan de ruimte. Meestal neemt een raam een behoorlijke oppervlakte in beslag en dus de raamdecoratie ook, waardoor je daarmee heel erg de sfeer kunt bepalen. Mensen lijken dit steeds meer te beseffen en we zien de laatste jaren daarom ook dat natuurlijke kleuren, zoals groen- en bruintinten iets populairder worden.

De isolerende werking van raamdecoratie

Ruiten kunnen veel kou doorlaten en je zult er misschien niet als eerste aan denken, maar houdt bij het kiezen van je raamdecoratie dan ook rekening met de isolatie en hoe hij wordt bevestigd. Het werkt namelijk goed om een laagje lucht te creëren tussen de ruit en de raambekleding. Dit kan bijvoorbeeld met een rolgordijn systeem met zijgeleiding. Ook gordijnen hebben dit effect, maar moeten dan wel helemaal afgesloten zijn en van een behoorlijk dikke stof zijn gemaakt. Gordijnen die een extra isolatie waarde hebben zijn dubbele plissé gordijnen, de stof hiervan vormt zeshoekige buisjes boven elkaar. Elk buisje hiervan bevat lucht en is geplaatst in een honingraat, waardoor de gordijnen erg goed isoleren. Als je juist de warmte buiten wil houden, is dat makkelijker: kies dan voor een lichte kleur van de raamdecoratie aan de buitenkant.