Read Time:2 Minute, 48 Second

De afgelopen jaren is de huizenmarkt enorm veranderd. Door de hoge vraag en een woningtekort zagen we dat de huizenprijzen enorm stegen. Ook door de lage rente was het voor veel mensen interessant om een huis te kopen. In het afgelopen jaar is die rente echter weer (kunstmatig) gestegen en zien we een rust in de huizenmarkt komen… alhoewel deze nog steeds onder druk staat. En dus is het weer wat interessanter om op zoek te gaan naar een huis… of je huis te verkopen, wat eigenlijk de afgelopen jaren altijd wel interessant was. Ga je dit laatste doen, dan wil je natuurlijk de juiste WOZ waarde hebben. Heeft jouw onroerend goed dit niet, dan is het verstandig een WOZ bezwaar in te dienen. Waarom lees je hieronder!

Ontdek hoeveel eigen vermogen en geleend vermogen je hebt opgebouwd

Als jouw woning in waarde is gestegen, kan het zijn dat je overwaarde hebt opgebouwd. Dat kan je op veel manieren ten goede komen. Ten eerste geeft het een beter inzicht in de algehele financiële situatie, waardoor je slimme beslissingen kunt nemen. Voor een ander kan het bijdragen aan een versneld verkoopproces en meer geld in je zak als je van plan bent jouw huis te verkopen. Hierbij moet je voorzichtig zijn met het verschil tussen de overwaarde van het huis en de opbrengst van de verkoop. 

Als je niet van plan bent je huis te verkopen, kun je het eigen vermogen op andere manieren gebruiken, bijvoorbeeld door te lenen. Dit kan je namelijk helpen toegang te krijgen tot de financiering die je nodig hebt om waarde toe te voegen aan de woning met een strategische woningrenovatie of verbetering.

Wees echter voorzichtig met die projecten voor het verbeteren van je huis. Mensen kunnen enorme bedragen uitgeven om hun huis op te knappen, zoals een keuken- of badkamer renovatie, maar al te vaak verbeteren huiseigenaren hun huis te veel en wordt er meer geld aan besteed dan dat er aan overwaarde bij komt.

Mensen zijn dan geschokt dat hun verbouwing van 150.000 euro slechts 60.000 euro meer opleverde toen ze het pand gingen verkopen. We zie dit vaak bij projecten aan de kelder waar een huiseigenaar veel geld aan uitgeeft om zijn prachtige droom, een ‘man cave’, te bouwen. Hier worden dan allerlei zaken voor verbouwd, alleen mensen vergeten dat een kelder project echt wel minder aan de WOZ waarde doet dan een verbouwing op de begane grond. Houdt daar dus rekening mee!

Hoe leer je als huiseigenaar hoeveel eigen vermogen je hebt opgebouwd? Door een taxatie! Vraag een lokale taxateur die bekend is met de buurt of markt om voor jou een taxatierapport te maken… en je te laten zien welke potentiële winst een verkoop kan opleveren.

Overweeg om de woning te herfinancieren

Je kunt ook kiezen voor een herfinanciering van de woning, waarmee je tegen een vaste rente het eigen vermogen kunt aanboren. In tegenstelling tot een lening met eigen vermogen die in wezen een tweede hypotheek toevoegt, is een herfinanciering een gloednieuwe hypotheek met een hoger geleend bedrag dan wat je momenteel verschuldigd bent. Sommige huiseigenaren kunnen tot 80% van de waarde lenen, waardoor er 20% eigen vermogen in het huis overblijft. Er zijn voordelen aan deze optie, die vaak gepaard gaat met een lagere rente die je op de lange termijn geld kan besparen!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
terrasoverkapping duurzaam Previous post Wat zijn de mogelijkheden voor een duurzame overkapping?
houten vloer isoleren Next post Houten vloer isoleren: dit moet je weten