Read Time:2 Minute, 3 Second

Ga je nu voor een gehele verduistering of wil je toch wat licht door laten schemeren? Een printje, of toch maar gewoon een egale kleur? Het kiezen van een zonwering is niet altijd even gemakkelijk. Voor een overkapping zonwering zijn er natuurlijk ook weer andere eisen dan een zonwering voor de binnen ramen. Daarbij is het ook geen gemakkelijke keuze; het zal de komende jaren de sfeer in en rondom je woning kunnen maken, of kunnen breken. Neem voordat je op jacht gaat naar de perfecte zonwering de volgende zaken in overweging.

 1. De kleur
  De kleuren van zowel het doek als de kast, de geleiders en de onderlat zijn vrijwel altijd afgestemd op het overige framewerk. De veranda zonwering sluit bijvoorbeeld aan op het framewerk aan de buitenkant van de woning. Wil je toch liever voor een ander kleurtje gaan? Houd dan de kleur van het framewerk als vergelijkingsmateriaal tot de andere kleuren. Een wit framewerk kan namelijk gemakkelijk gecombineerd worden met iets anders, maar een donkerbruin framewerk kan al wat lastiger worden. Ga je voor een contrasterende, of een vergelijkbare kleur
 2. Perforaties in het doek
  Het doek van een zonwering bevat vaak kleine gaatjes. Die perforaties worden ook wel de openheidsfactor genoemd. De hoeveelheid van de gaatjes bepaald uiteindelijk hoe transparant het doek is. Je ziet door een doek met een factor van drie procent minder dan door een doek met een factor van tien of vijftien procent. De perforatie van het doek heeft ook invloed op de temperatuur. Een doek met een hoge factor zal minder warmte tegenhouden dan een doek met een lage factor.
 3. Bediening en automatisering
  Iedere zonwering heeft zo zijn eigen bediening. Sommige werken handmatig en anderen bedien je automatisch. In sommige gevallen kun je de zonwering aansluiten op een slim systeem. Dit houdt in dat de zonwering automatisch open of dicht gaat wanneer je het huis verlaat. In sommige gevallen kun je het dan zelfs op afstand, met een app bedienen. Wil je de zonwering op een slim systeem aan kunnen sluiten? Kies dan voor een specifiek systeem dat hier geschikt voor is.
 4. Houd rekening met het interieur
  Behalve de kleur van het framewerk zijn ook de kleurtinten in het buiten- of binnen interieur van belang. Een gekleurde zonwering kan deze kleurenstijlen namelijk aanvullen of geheel afbreken. Ook de interieurstijl is bij deze keuze van belang. Een antraciet doek staat bijvoorbeeld beter bij een industrieel interieur, dan bij de meer landelijke tinten.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Hoe kan ik besparen op makelaarskosten? 5 tips!
Next post Echte jongenskamer met gamehoek inrichten