Read Time:1 Minute, 59 Second

Dat zonnepanelen en schaduw niet goed samen gaan, lijkt misschien een goede open deur. Reden voor consumentencollectief UnitedConsumers om eens te kijken waar in Nederland de zon het meest schijnt. Aan de hand van cijfers van het KNMI bundelen ze de gegevens in een interactieve kaart.

Zoals je kunt zien op de interactieve kaart doen alle plaatsen aan de kust het erg goed als het gaat om het aantal zonuren in 2017. Eigenlijk kan je zelfs zeggen: hoe dichter bij de kust, hoe beter je zonnepanelen presteren. Tegelijk moeten de mensen in het oosten van Nederland het dus doen met minder zonnig weer.

Minder zon in het oosten, hoe komt dat?
Dit alles is vooral toe te schrijven aan het natuurverschijnsel kustopklaring. Boven de zee is de lucht een stuk koeler dan boven het land. Als de wind richting het land gaat, wordt deze koele lucht richting de kustregio geblazen. Door die koude lucht kunnen er geen wolken ontstaan en schijnt de zon vol op het land en zonnepanelen.

Als de wind erg krachtig is, zorgt dat ervoor dat de strook zonder wolken groter wordt. Helaas beperkt het gebied zich tot de kustregio’s. Vanzelfsprekend dat we in het oosten van Nederland met minder zon moeten leven en dus onze zonnepanelen net wat minder opleveren. Toch loont het ook hier om zonnepanelen te plaatsen natuurlijk.

Diffuus licht en zonnecellen
Zonne-energie wordt namelijk ook opgewekt door middel van diffuus licht dat door de wolken schijnt. Het zonnepaneel werkt dan natuurlijk wel minder optimaal dan bij een heldere hemel, maar beter een beetje rendement dan helemaal niets. Daarnaast is er nog een manier waarop het zonnepaneel optimaal gebruik maakt van het beschikbare licht.

Als er een wolk op een deel van het paneel schijnt, komt de bypassdiode in actie. De zonnecellen in het paneel laten samen de stroom lopen in een cirkel. Deze slimme truc zorgt ervoor dat de stroomketen binnen het paneel wordt verkleind tot het oppervlak waar wel zon schijnt. Zo wordt het meest efficiënt omgegaan met de zonnestraling.

Alles wat je wil weten over zonnepanelen
Voor het gemak het UnitedConsumers alle relevante vragen over zonnepanelen gebundeld in een infographic. Dus wil je meer weten over je zonnepanelen? Ga met je cursor over de plusjes in de infographic en komt alles te weten over (je) zonnepanelen. Klik hier voor het volledige onderzoek naar het aantal zonuren.


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post In de spotlight: Meubelmerk Giani
appartement kopen Next post Waar op letten bij de aanschaf van een appartement?