Read Time:2 Minute, 23 Second

Zonnepanelen installeren is altijd de moeite waard Zonnepanelen installeren is nog zeker de moeite waard en zorgt voor een behoorlijk lagere maandelijkse energienota. Hoeveel de besparing precies is als je zonnepanelen laat installeren, is afhankelijk van een aantal zaken. Per Wattpiek verdien je ongeveer 85 procent kilowattuur terug, dus bij een systeem van 1000 Wattpiek levert je dit 850 kWh op. De kWh’s vermenigvuldig je met de prijs die de energieleverancier je in rekening brengt per kilowattuur. Is dit 0,18 cent? Dan verdien je door het laten installeren van zonnepanelen dus op jaarbasis een bedrag van 850 x 0,18 euro.

Leuk bedrag aan BTW terug
Gemiddeld genomen verbruikt een gezin zo’n 3500 kilowattuur per jaar. Wil je dit verbruik met zonnepanelen dekken, dan ben je zo rond de 4000 Wattpiek nodig. Dan is de investering in het systeem in ongeveer 7,5 jaar terugverdiend en gebruik ja daarna dus gratis elektriciteit. Zonnepanelen installeren heeft meer financiële voordelen. Stel je gaat de gewonnen energie terug leveren aan het energienet, dan ziet de Belastingdienst je als een ondernemer. Dit heeft echter als voordeel dat je net als alle andere ondernemers de btw af mag trekken. En dus krijg je zomaar een leuk bedrag van de Belastingdienst terug, waarmee de prijs voor aanschaf van het systeem weer iets naar beneden gaat.

Veel zon en op het zuiden
Als je zonnepanelen op het zuiden laat installeren en je krijgt btw terug van de Belastingdienst, dan profiteer je dus optimaal van je zonnepanelen. Uiteraard kan het ook tegenzitten als bijvoorbeeld de zon in een jaar minder schijnt, de energieprijzen dalen of als de omvormers van het systeem vervangen moeten worden. Met deze factoren kan op voorhand rekening gehouden worden en de specialisten op het gebied van zonnepanelen kunnen deze factoren meenemen in de rekensom over langere termijn, rekening houden met dus een mindere zomer en het vervangen van omvormers. Doorgaans kan het dan nog steeds prima uit om zonnepanelen te laten installeren, de rekensom en de terugverdientijd kan dan alleen iets anders zijn. Over de omvormers gesproken, als je die dient te vervangen, dan is dit een behoorlijke kostenpost. De levensduur van deze omvormers verschillen weer per type. Zo gaat een parallel-geschakelde omvormer vaak langer mee dan een serie-geschakelde omvormer. Ook bij de keuze voor de omvormer is het goed met een specialist in gesprek te gaan.

Altijd de moeite waard
Conclusie? Onder optimale omstandigheden kun je de investering voor een zonne-energie systeem vaak snel terugverdienen en geniet je daarna van gratis elektriciteit. Er zijn echter aspecten die een negatieve invloed op het proces kunnen hebben. Desondanks is gebleken dat het laten installeren van zonnepanelen altijd de moeit waard is en je per saldo minder geld voor energie kwijt bent. Voorlichting door een expert is bij het nemen van de juiste beslissing essentieel.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
het belang van schone luchtkanalen Previous post Het belang van schone luchtkanalen
een minimalistisch interieur Next post Waarom een minimalistisch interieur iets voor jou is