Read Time:3 Minute, 4 Second

Met een heel klein zoldertje kom je meestal niet zo ver. Maar veel woningen hebben een zolder waar nog genoeg van te maken is. Zo kun je er een extra werkkamer of slaapkamer realiseren. Hartstikke handig natuurlijk, want extra ruimte is altijd welkom! Toch is het verbouwen van de zolder niet altijd even eenvoudig. Natuurlijk moet je goede plannen hebben en goed voorbereid zijn. Ook is het belangrijk om je budget in de gaten te houden: de kosten moeten niet te hoog oplopen en je moet je afvragen of de verbouwing de waarde van de woning zal laten stijgen. Wil jij je zolder verbouwen? Met deze 5 tips kom jij goed beslagen ten ijs!

1. Waar laat je je spullen?

De kans is vrij groot dat je nu veel spullen op de zolder hebt staan. Deze moeten natuurlijk na de verbouwing ook nog een plekje krijgen. Maak dus goede berekeningen en denk eraan dat je ook extra ruimte zult moeten maken voor de spullen. Vaak kun je wel een handige opbergruimte maken aan de schuine zijkanten van de ruimte, omdat je daar toch niet kunt staan en lopen. Zeker een puntje om aandacht aan te besteden!

2. Goede isolatie

Als je gaat verbouwen, is het belangrijk dat je nadenkt over isolatie. Je bent nu toch bezig, dus kun je beter in één keer ook zorgen voor goede isolatie. Rolluiken zijn bijvoorbeeld 1 van de opties om je zolder extra te isoleren, want daar door komt er een stuk minder kou of warmte naar binnen. Hier vind je tips voor het installeren van rolluiken. Het is niet erg comfortabel als je werkkamer of slaapkamer ’s zomers warm en ’s winters ijskoud wordt. De isolatie neem je ook mee bij het opstellen van je budget. Het kan een extra kostenpost opleveren, maar dat is meestal al vrij snel terugverdient!

3. Een dakkapel?

De meeste zolderverbouwingen bevatten ook het aanbrengen van één of twee dakkapellen. Logisch, want deze creëren super veel extra ruimte op sta-hoogte! Een dakkapel hoeft helemaal niet zo duur te zijn en zorgt voor veel licht en ruimte op de zolder. Vooral licht is belangrijk. Heb je geen geld voor een dakkapel, dan is een VELUX dakraam een goede keus. Zorg sowieso voor zonlicht, want anders wordt een kamer al snel deprimerend en lijkt hij kleiner.

4. Stopcontacten en aansluitingen

Ga je de zolder verbouwen, dan moet je zeker rekening houden met stopcontacten. Het is vreselijk irritant als je na de verbouwing allemaal stekkerdozen en verlengsnoeren nodig hebt omdat er geen stopcontacten zijn. Maak je er een werkkamer van, dan is het soms handig om een UTP-aansluiting aan te leggen. Denk ook na over de vraag of de ruimte verwarmd moet worden, en zo ja, hoe dan. Moet er een waterleiding naar de zolder?

5. De afwerking

Natuurlijk moet je in het budget ook geld reserveren voor de afwerking. Zo is de kans groot dat je nieuwe vloerisolatie en een nieuwe vloer gaat leggen. Ook het dak zal netjes moeten worden afgewerkt. En natuurlijk is het fijn als er ook nog geld is voor mooie rolgordijnen of vouwgordijnen voor de ramen.. Zeker in een slaapkamer is raamdecoratie een must, omdat het anders ’s avonds veel te licht is om te slapen! Het inrichten van de slaapkamer of werkkamer is minstens net zo belangrijk als de verbouwing.

Het verbouwen van de zolder is in veel gevallen een lucratieve bezigheid. Extra woonruimte zorgt voor waardevermeerdering van de woning. Zolang je goed oplet wat je uitgaven zijn, kun je deze meestal wel weer terugverdienen. Zo krijg je dankzij een verbouwing meer ruimte in je woning, terwijl je daar je tuin niet voor hoeft op te offeren!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Verfris je woonkamer met deze stylingtips
Next post Zelf klussen? Zorg dat je het veilig doet