Read Time:3 Minute, 43 Second

Duurzaamheid was al jarenlang een belangrijk onderwerp van gesprek. Zowel in de politiek als onder de bevolking is er veel aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid afval die we met ze allen produceren en het beperken van het energiegebruik. Maar ook de manier waarop we onze energie opwekken is door de jaren heen steeds groener geworden. Heb je zelf nog weinig gedaan om je woning te verduurzamen? Dan is dit artikel echt iets voor jou. We gaan namelijk een aantal tips met je delen waarmee je ervoor kunt zorgen dat je woning duurzamer wordt.

Zorg voor een geïsoleerde garagedeur

Veel woningen hebben een directe verbinding met de garage. In veel garages zit nog altijd een ongeïsoleerde garagedeur. Een voorbeeld hiervan zijn ongeïsoleerde kanteldeuren. Het gevolg daarvan is dat kou en tocht de garageruimte eenvoudig kunnen betreden en dat die kou vervolgens via de verbindingsdeur zo het woonhuis binnenkomt. Zeker op dagen waarop het wat harder waait en het koud is kun je je voorstellen dat er op die manier veel koude lucht je woonhuis binnenkomt, waarvoor de verwarming weer aan de slag moet. Wanneer je voor een geïsoleerde garagedeur wilt kiezen, is het belangrijk dat je voor een goede deur kiest die aan alle kanten goed worden afgedicht met rubbers van hoge kwaliteit. Een bedrijf die degelijke deuren voor garages verkoopt, vind je hier.

Schaf zonnepanelen aan

Zonnepanelen leveren op de langere termijn voldoende energie op om de investering terug te kunnen verdienen. Bovendien zijn er vanuit de overheid diverse subsidieregelingen mogelijk, waardoor je tegen minder kosten kunt overstappen op zonnepanelen. Overigens is het wel zo dat je je bij zonnepanelen goed moet oriënteren op de verschillende aanbieders. Er zijn namelijk nogal wat kwaliteitsverschillen tussen de verschillende panelen. Dus ook op dit gebied geldt dat je voor kwaliteit moet gaan, zodat je volop profiteert van je investering.

Isoleer je woning

Ondanks dat de moderne woningen tegenwoordig goed geïsoleerd worden opgeleverd, zijn er ook nog duizenden woningen die nog altijd niet goed geïsoleerd zijn. Benader daarom vrijblijvend een aantal isolatiespecialisten en laat ze een offerte uitbrengen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie, vloerisolatie, kruipruimte isolatie en dakisolatie. Dit zijn de vier onderdelen in je woning die de moeite waard zijn om goed te isoleren en waarmee je een grote winst kunt behalen op het energieverbruik. Wil je de verschillende vormen van isolatie niet allemaal gelijktijdig doorvoeren, omdat je daar het budget niet voor hebt? Begin dan in ieder geval met het isoleren van het dak. Via het dak gaat namelijk meer dan 30% van de warmte verloren, simpelweg omdat warmte opstijgt. Vanuit de overheid zijn er overigens subsidieregelingen, waardoor het isoleren van je woning nog interessanter kan worden.

Kies voor LED verlichting

LED verlichting is al jaren op de markt, maar toch zie je nog in vele huishoudens ouderwetse vormen van verlichting. Hartstikke zonde en totaal niet nodig! Hoewel een ledlamp in vergelijking met ouderwetse verlichting een stuk duurder is, bespaar je al snel op je energierekening waardoor je de investering terugverdiend. Bovendien hebben bouwmarkten regelmatig aanbiedingen op LED verlichting, dat is dus het ideale moment om over te stappen.

Stap voor stap naar een duurzame woning

Door met de tips uit dit artikel aan de slag te gaan kun je je woning flink verduurzamen. Natuurlijk is het daarbij van belang dat je de investering moet kunnen dragen en je jezelf niet met onverantwoorde leningen opzadelt . Zie het verduurzamen van je woning daarom meer als een proces en neem stapje voor stapje om er voor te zorgen dat je woning binnen een aantal jaar volledig duurzaam is. Dat is niet alleen fijn voor je energierekening en het wooncomfort, maar ook voor het milieu. Het verduurzamen van je woning is dus een echte win win.

Je woning zelf verduurzamen of uitbesteden?

Sommige van de besproken tips kun je zelf toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van dakisolatie. Dit is doorgaans vrij gemakkelijk (tenzij je het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak aanbrengt). Ook het vervangen van de verlichting is een klus die je prima zelf kunt uitvoeren. Meer specialistische klussen, zoals het aanbrengen van zonnepanelen en het monteren van een garagedeur, kun je beter aan vakmannen overlaten. Niet alleen omdat ze weten hoe ze deze zaken correct moeten installeren, maar ook omdat ze het dagelijks doen en het werk daardoor veel sneller kunnen uitvoeren. Kortom, kijk wat je zelf  kunt doen om je woning duurzamer te maken en schakel voor het specialistische werk een bedrijf in.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Tips voor het kiezen van het juiste materiaal fotobehang
Next post Duo rolgordijnen: wat zijn het en waarom is het zo handig?