Read Time:2 Minute, 11 Second

Wanneer de dagen korter worden, de temperaturen dalen en het vriespunt steeds vaker bereikt wordt, raakt het gazon in een winterslaap. Van januari tot maart moet je er dus rekening mee houden dat het gazon extra aandacht nodig heeft. Wij geven je 3 handige tips.

Bescherm het gazon tegen kou, vorst en sneeuw

Wanneer het vriest, is je gazon extra gevoelig. Het is dan belangrijk dat je het dan beter niet kunt gebruiken en er beter niet overheen kunt lopen. Wanneer het heeft gesneeuwd en je gazon bedekt is door een dikke, witte laag, wordt er een soort isolatie gecreëerd die de grashalmen tegen de kou en ijzige wind beschermt. Het is dus gunstig om de sneeuw zo lang mogelijk te laten liggen. 

De gevolgen

Wanneer je kinderen of dieren hebt, is het misschien niet zo makkelijk om het gazon zijn rust te geven. Wanneer je er toch overheen loopt, rent of er op gespeeld wordt, beschadig je je gazon. De gevoelige halmen breken namelijk makkelijk af omdat deze voor 80 procent uit water bestaan. Wanneer zo’n grashalm afbreekt, wordt het vocht omgezet naar ijs en sterft de halm af. Omdat er tijdens de gure wintermaanden geen groei is, kan deze schade helaas niet meer worden goedgemaakt. Het gevolg hiervan zijn bruine voetsporen of duidelijk zichtbare beschadigde plekken waar schimmelziekten kunnen ontstaan, zoals sneeuwschimmel.

Voedingsstoffen

Wanneer je gazon beschadigd is, is het belangrijk dat je op tijd begint met de bemesting als de vorst voorbij is. Om de groei van het gras extra te stimuleren, kun je hierbij grasmeststof op basis van stikstog gebruiken. Door je gazon op deze manier goed te voeden, kun je je gazon na de winter goed laten herstellen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je gazon beschadigd wordt tijdens de winterslaap kun je ervoor kiezen om speelgazon aan te leggen. Dit is vaak duurzamer dan een siergazon, en het gras wordt ook nog eens gespaard. Ook kun je ervoor kiezen om graszoden aan te leggen. Zo heb je meteen een mooi, groen stuk gras en hoef je niet te wachten tot het gras weer aangroeit. Bovendien kunnen graszoden het hele jaar door gelegd worden, In tegenstelling tot het zaaien van gras, hoef je hier dus niet te wachten op het juiste moment van het jaar. Een ander voordeel is dat deze grasmatten heel moeilijk beschadigd raken door vogels, wind of onkruid. Bovendien zijn deze matten helemaal niet zo duur, en ben je vaak dus ook nog eens goedkoper uit op de lange termijn. Voor de beste prijs kwaliteit verhouding kun je kijken bij webshop Graszoden-online.nl

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Huis snel verkopen
Next post De woonkamer tot in de details afwerken: geef ook de plinten een finishing touch