Read Time:2 Minute, 8 Second

De opkomst van ledverlichting is niet meer te stoppen. Dit komt vooral doordat de verlichting veel langer meegaat dan traditionele verlichting en dit ook doet tegen een langere levensduur. Daarnaast is deze verlichting ook gewoon mooi. Het kopen van inbouwspots bij een specialist is daarom een goed idee. Na aanschaf moet de verlichting wel goed geplaatst worden. Zelf inbouwspots plaatsen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wel is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken.

Alle onderdelen aanschaffen

Om de inbouwspots goed te kunnen plaatsen is het belangrijk om in ieder geval direct alle onderdelen aan te schaffen. Naast de spots gaat het dan ook om een led-driver. Is het belangrijk om de sterkte van het licht te kunnen veranderen? Zorg dan dat het mogelijk is om de led-driver te dimmen. Schaf ook het materiaal aan voor het verlaagde plafond, waarin de spots worden gebouwd. Zorg voor een wandcontactdoos, kroonstenen en voldoende snoer om goed te kunnen werken.

De stappen doorlopen

Wanneer je aan de slag gaat met het inbouwen, zorg dan eerst dat de stroom thuis is afgesloten. Dit is essentieel voor veilig werken. Het afsluiten doe je met de hoofdschakelaar. Kies de plek voor de spots en meet alles goed uit op gelijke afstanden. Over het algemeen geldt een minimale afstand van 30 centimeter tussen de spots. Vaak geldt er ook een maximale afstand, maar deze varieert. Kijk dit na in de beschrijving. Dit heeft te maken met de warmteafgifte van de spots. Dit is ook de reden waarom geadviseerd wordt om 10 centimeter tussen het plafond en het verlaagd plafond te houden.

Het plafond maken

Nadat alles is uitgemeten en afgetekend is het belangrijk om met de juiste maat gatenboor de gaten te boren. Afhankelijk van het soort spots kan het nodig zijn om een transformator in het plafond te plaatsen. Dit geldt bij 12volt spots. Nu is het plafond gereed om het armatuur erin te plaatsen. Daarop kunnen de inbouwspots worden aangesloten. Let goed op dat alles precies passend is en goed op elkaar aansluit. Loop dit ook altijd goed na bij de afronding.
Het afwerken van het plafond

Het is natuurlijk goed te begrijpen dat het plafond ook nog afgewerkt moet worden. Let wel op één belangrijk punt van aandacht. Vanwege de warmteafgifte die de ledverlichting heeft, mag een spot nooit worden afgedicht. Wanneer dit wel wordt gedaan is er een grote kans op brandgevaar. Dit geldt voor alle vormen van afdichting, dus doe dit onder geen beding. Zo kan optimaal van de spots genoten worden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tuinschermen Previous post Tuinschermen: tips voor het kiezen en plaatsen
wintertuin Next post Zo geniet je ook in de winter van jouw tuin