Read Time:4 Minute, 53 Second

De één vindt het heerlijk, de ander heeft er grote moeite mee: thuiswerken. Als je de laatste tijd minder motivatie en energie hebt, ben je heus niet de enige. Gelukkig zijn er manieren om je productiviteit een boost te geven. Van nieuwe meubels tot tips om de dagelijkse sleur te doorbreken. Zo maak je thuiswerken weer leuk!

Als je een kantoorbaan hebt, ben je het afgelopen jaar waarschijnlijk vaak thuis aan het werk geweest. Wie al sinds maart aan de keukentafel zit te werken, wordt wellicht soms gillend gek. Misschien mis je je collega’s wel of heb je enorme moeite met het vinden van een balans tussen werk en privé. Al met al: thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Wij geven je vijf tips om efficiënter aan de slag te kunnen gaan. Het enige wat je nodig hebt, is een flinke dosis frisse energie en een laptop!

Kleed jezelf aan

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lose those pyjamas! Onderzoek na onderzoek wijst uit dat je veel productiever bent als je jezelf gewoon aankleedt. Dat betekent dus ook dat je het beste niet vanuit je bed kunt werken. Zodra de wekker gaat, is het meteen zaak om kleding aan te trekken. Natuurlijk kun je dan wel voor comfortabele kleding gaan, maar een pyjama is echt not done als het gaat om productiviteit. Als je jezelf aankleedt, verandert de ‘chillsfeer’ in een ‘werksfeer’. Ook de ‘normale’ ochtendroutine zou een positief effect hebben op je werkdag. Doe jij normaliter altijd make-up op of gel in je haar? Doe dat dan nu ook! 

 Ga naar buiten

Een dagelijkse dosis frisse lucht en beweging zijn erg belangrijk om je productiviteit een boost te geven. Begin je werkdag daarom met een wandeling. Doe net alsof je reistijd inbouwt en ga een blokje om. Je zult zien dat de melatonine en vitamine D meer op gang komen en je daarna alerter aan de dag begint. Ook pauzes zijn erg belangrijk, hoe druk je het ook hebt. Zorg dat je in de pauze echt even iets anders doet en niet naar je scherm kijkt. Eten kun je daarom het beste ook op een andere plek doen. Maak na het eten een kort rondje door de buurt van een kwartiertje. Even de benen strekken werkt erg goed! Je zult zien dat je daarna weer fris begint.

Zet je telefoon uit

Ja, je zult er toch echt aan moeten geloven. Op kantoor is het wellicht minder verleidelijk om iedere keer je telefoon te pakken als je die hoort trillen, maar thuis kunnen veel mensen de verleiding niet weerstaan. Eindeloos scrollen kan erg verslavend zijn en heeft, zoals je misschien al verwacht, geen positief effect op je productiviteit. De enige optie is dus om je telefoon uit te zetten. Hierdoor kom je niet in de verleiding bij iedere notificatie. Gun jezelf in de pauze wel even ‘telefoontijd’, maar niet te lang: ook van dit scherm heb je even pauze nodig! 

Zet je favo muziek of podcast op

Spotify heeft legio afspeellijsten die je gratis kunt beluisteren. Er bestaan lijstjes met focus-muziek vol liedjes die je een concentratieboost zouden geven, maar je kunt ook je eigen lijstjes samenstellen. Je favoriete muziek kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand én je productiviteit. Ook podcasts of luisterboeken kunnen fijn zijn om te beluisteren tijdens werktijd. Als jij niet té veel hoeft na te denken over je werk, maar taakjes op de automatische piloot kunt uitvoeren, kan dat best tijdens het genot van een mooi luisterboek. Het maakt niet uit waar je naar luistert, als het voor jou maar werkt!

Zorg voor een fijne werkomgeving

Een fijne omgeving waarin je werkt is erg belangrijk. Heb je geen apart thuiskantoor? Zorg dan op z’n minst voor een volledig lege tafel of een mooi bureau die je kunt gebruiken als werkplek. Zet een lamp neer en doe de gordijnen open om voldoende daglicht binnen te laten. Als het te donker is, word je sneller moe. Ook het klimaat is belangrijk. Koop een aantal kamerplanten voor een hogere luchtvochtigheid en zet een raampje open. De frisse lucht zal zorgen dat je minder snel suf wordt of hoofdpijn krijgt. 

Albert tafellamp, rozetinten


Thuiskantoor inrichten 

Heb je wél een thuiskantoor? Geluksvogel! Dan is het zaak om je werkplek zo fijn en milieuvriendelijk mogelijk in te richten, omdat we daar nu zoveel tijd doorbrengen. Met onderstaande tips heb jij binnen een mum van tijd een verantwoord, mooi én gezellig thuiskantoor.

Ga voor een sta-bureau

Een sta-bureau is een makkelijke manier om je werkplek actiever te maken. Het menselijk lichaam is namelijk niet gemaakt om acht uur per dag op een stoel te zitten. Een sta-bureau zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt wisselen tussen staan en zittend werken. Staand werken heeft een positief effect op de doorbloeding én vermindert de kans op nek- en rugklachten. Als je staat, heb je tevens vaker de neiging even een rondje te lopen of van houding te wisselen. 

Elektrisch Verstelbaar Zit Sta Bureau 150cm Teak Top


Kies een goede stoel

Dat een goede bureaustoel belangrijk is, hoeven we je niet te vertellen. Als jij constant met hoofd- of nekpijn achter je scherm zit, wordt je werkdag daar niet leuker van. Voorkom hoge fysiokosten en kies voor een ergonomische bureaustoel. 

OVVIS Bowie – Ergonomische bureaustoel – Zwart

Berg alles netjes op

Om je hoofd op orde te krijgen, is een opgeruimd thuiskantoor ook belangrijk. Kies voor een mooie vakkenkast waarin je alles netjes kunt opbergen. Van boeken tot formulieren en pennen: alles past erin. Een functionele kast hoeft niet per se saai te zijn, maar kun je ook vullen met gezellige items. Zet er een plantje in en een leuk vaasje. Zo wordt jouw thuiskantoor een lust voor het oog!

MIRA Home – Boekenrek – Vakkenkast – Vintage – Bruin/zwart – 74x30x154,5
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
picknickhuisje Previous post Trendy eyecatchers voor in je tuin: een robuuste picknicktafel of een picknickhuis
overwaarde huis uitbetalen Next post Wat kun je doen als je de overwaarde van je woning wilt cashen maar er wel wilt blijven wonen?