Read Time:2 Minute, 33 Second

In restaurants wordt vaak gebruik gemaakt van een doorgeefluik. Maar het kan ook heel praktisch zijn in je eigen woning! Een doorgeefluik is vooral heel handig als je keuken geen directe doorgang heeft naar de eetkamer. Je moet dan dus met je pannen, borden en andere spullen omlopen door een andere ruimte. Een directe verbinding middels een doorgeefluik is dan een prachtige oplossing om snel en gemakkelijk de spullen en het eten in de juiste kamer te krijgen.

De tekening van wat je wilt

Je begint met het tekenen van het idee dat je in je hoofd hebt. Een doorgeefluik kan allerlei vormen hebben. Van een simpel schuifluik waar je alleen eten doorheen schuift tot een balie of bar die je kunt afsluiten met een mooi groot doorgeefluik. Een doorgeefluik kan allerlei vormen, afmetingen en kleuren hebben. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een rolluik, maar je kunt ook een vouwgordijn of een houten paneel gebruiken.

Is het mogelijk in je huis?

Natuurlijk krijg je ook de vraag: is het bouwtechnisch mogelijk om een doorgeefluik te maken? Het gebeurt eigenlijk maar zelden dat een doorgeefluik niet mogelijk is. Maar dat hangt grotendeels af van hoe groot je het doorgeefluik wilt maken. Een groot doorgeefluik in een dragende muur moet misschien extra versterkt worden. Het is verstandig om hierover eerst advies in te winnen als je niet zeker bent van de situatie.

De afwerking van je doorgeefluik

Een doorgeefluik kan op verschillende manieren worden gemaakt. Het is meestal zo dat er aan beide kanten een tafel of bar is waar je de spullen op kunt zetten en schuiven. Het doorgeefluik zelf kan allerlei vormen hebben. Denk eens aan deze opties:

  • Glaspanelen, zodat je een halfopen keuken creëert. Je kunt dit bijvoorbeeld bereiken met een schuifloket van Glasdiscount. Zo krijgt je doorgeefluik een prachtige moderne afwerking.
  • Houten luiken, die je naar een kant kunt openen. Dit geeft je doorgeefluik een ouderwetse en klassieke uitstraling. Dit past ook goed in een houten keuken, waarbij je voor dezelfde houtsoort kiest.
  • Een houten of metalen rolluik dat naar boven schuift. Dit is vaak een praktische optie als je het luik op een snelle en handige manier wilt kunnen afsluiten.

Een doorgeefluik: zelf maken of laten doen?

Of je zelf een doorgeefluik kunt maken, is voor een kwestie van eerlijk naar jezelf kijken. Kun jij zo’n klus uitvoeren? Het is een heel precies karwei, want als het misgaat krijg je het doorgeefluik nooit echt mooi passend. Als je twijfelt of je dit karwei zelf kunt uitvoeren, is het meestal beter om eerst eens wat offertes van professionals op te vragen. Je kunt dan altijd nog besluiten of je het wel of niet zelf kunt doen.

Een doorgeefluik kan in sommige woningen echt heel praktisch zijn. Met name in woningen waarbij de indeling zo is dat je niet rechtstreeks van de keuken naar de eetkamer kunt. Een deur is dan lang niet altijd de meest praktische oplossing. Een doorgeefluik is handig, ziet er mooi uit en je kunt er alle kanten mee op. Ook iets voor jouw keuken?

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post 3 DIY tips om je interieur een persoonlijke touch te geven
laminaat op je muur Next post Laminaat op de muur