Het is een vast ritueel geworden: voor het slapen gaan eerst alle zilvervisjes in de woonkamer kapot stampen. Vervolgens moet je alle smurrie hiervan ook weer oppoetsen en een dag later begint het hele feest weer opnieuw. Ben je op zoek naar een definitieve oplossing voor je zilvervisjes probleem? Lees dan even onderstaand artikel en je bent volledig op de hoogte.
Zilvervisjes herkennen
Het kan heel lastig zijn om deze beestjes te herkennen. Dit komt allereerst omdat zilvervisjes zich vooral in de nacht laten zien, waardoor het zicht al beperkt is. Overdag zijn het meesters in het spelen van verstoppertje. Een aantal punten waar je ze aan kan herkennen zijn:
- Lengte: 7 tot 11,5 mm
- Een zilverkleurig lijf
- Het lijfje is bedekt met fijne schubjes
- Twee antennes op de kop
- Aan het achterlijf zitten een aantal sprieten
- Hij kan niet vliegen, maar maak wel snelle bewegingen als het zich voortbeweegt.
Het komt vaak voor dat zilvervisjes worden verward met papiervisjes. Dit is niet zo gek aangezien deze beestjes veel op elkaar lijken. Toch zijn er een aantal verschillen die goed zijn om te weten:
- Zilvervisjes zijn kleiner
- Zilvervisjes zijn wat lichter van kleur
- Zilvervisjes hebben geen stipjes op het lijfje, papiervisjes wel
- Papiervisjes kunnen beter tegen droge omgevingen dan zilvervisjes
- De levensduur van papiervisjes is langer dan zilvervisjes.
Doe-het-zelf bestrijden van de zilvervis
Krioelt het bij jou van de zilvervisjes? Om kosten te besparen wil je hier wellicht eerst zelf mee aan de slag gaan, maar waar moet je beginnen? Om je op weg te helpen hebben we een aantal tips voor je opgesteld:
Verlaag de luchtvochtigheid
Zilvervisjes vinden het heel prettig als de woonkamer een hoge luchtvochtigheid heeft. Gebouwen die goed geïsoleerd zijn hebben daarom vaker last van zilvervisjes omdat ventileren hier lastig is. Probeer de luchtvochtigheid toch te verlagen door elke dag een raam open te zetten. Het doel is om de luchtvochtigheid onder de 22 graden te brengen.
Maak gebruik van een insectenspray
Het is ook mogelijk om zilvervisjes aan te pakken met een insectenspray. Hierbij is het wel belangrijk dat je voorzichtig bent aangezien deze spray ook schade kan aanrichten aan het meubilair. Na het spuiten is het zaak om het gebouw goed te ventileren om te voorkomen dat de beestjes terugkomen.
De allerbeste tip? Schakel een expert in
Als je garantie wil dat je definitief van zilvervisjes af bent, is het zaak om een specialist in te schakelen. Doordat zij beschikken over de nodige ervaring weten ze gemakkelijk de verstopplekken op te sporen en te behandelen. Ook beschikt de expert over middelen waar een particulier niet aan kan komen.
Kosten van zilvervisjes bestrijden
Je hebt van alles geprobeerd, maar zilvervisjes bestrijden bleek toch lastiger dan verwacht. Je wilt graag een expert inschakelen en je bent benieuwd naar wat dit ongeveer gaat kosten. Helaas is dat niet zo gemakkelijk te bepalen. De specialist voert eerst een inspectie uit en bepaalt vervolgens de kosten aan de hand van de volgende vragen:
- Hoe ernstig is de plaag?
- Zijn de schuilplaatsen makkelijk te bereiken?
- Hoeveel tijd neemt de bestrijding in beslag?