Verlichting aanleggen is eenvoudiger dan vroeger
Zelf de verlichting in huis of de tuinverlichting aanleggen is tegenwoordig gelukkig een stuk eenvoudiger dan pakweg 25 jaar geleden. Niet alleen is het aanbod verlichtingsmaterialen veel groter dan toen, ook is het aanleggen eenvoudiger geworden door de online handleidingen en uitlegvideo’s die over deze klus te vinden zijn. Toch blijft het een kunst om de verlichting zowel sfeervol te laten zijn, als veilig aan te leggen.
Besteed optimale aandacht aan veilige aanleg van verlichting
- 1. Maak vooraf een schets van hoe de verlichting en bekabeling aangebracht wordt. Dan hoef je niet ter plekke te improviseren, maar weet je precies welke materialen en hoeveel materiaal je nodig hebt.
- 2. Koop goed schakelmateriaal om tussen de groepenkast en de verlichting te plaatsen. Verlichting moet uiteraard veilig aan en uit kunnen. Veilige, betrouwbare en voordelige schakelaars zijn bijvoorbeeld Jung Schakelmateriaal.
- 3. Zorg voor goede uitsparingen in de muur waar de bedrading komt. De bedrading moet van goede kwaliteit zijn, want de stroomkabels moeten lang meegaan nadat ze in de muur of vloer zijn weggewerkt. Laat de bedrading daarom door goede pvc-buizen lopen.
- 4. Creëer veilige werkomstandigheden door tijdens het werk de hoofdstroom uit te schakelen, een betrouwbare spanningsmeter te kopen en goed gereedschap te gebruiken van hoge kwaliteit.
Ideeën om de verlichting zo sfeervol mogelijk te maken
- 1. Wil je de woonkamer of badkamer wat meer sfeer geven, kies dan voor dimbare plafondlampen, eventueel in uiteenlopende kleuren. Dimbare plafondlampen kunnen doordat het licht van boven komt een prachtige ruimtelijke sfeer creëren.
- 2. Een hanglamp of wandlamp moet altijd dimbaar zijn. Om de eenvoudige reden dat je deze lampen niet alleen als sfeerlicht, maar ook als werkverlichting wilt kunnen gebruiken. Voor de sfeer in de avond dim je de lampen. En als je een boek leest, aan het eten bent of werk te doen hebt, dan zet je de lampen wat feller.
- 3. Koop led-verlichting. Niet alleen gaan led-lampen veel langer mee dan bijvoorbeeld gloeilampen of reguliere verlichting, ook zijn er met led-verlichting talloze variaties mogelijk qua kleur, intensiteit en ontwerp.
Met bovengenoemde tips en ideeën om een veilige verlichting en een sfeervolle verlichting te maken, ben je al een eind op weg als doe-het-zelver. Voel je jezelf echter toch nog onbekwaam of heb je weinig ervaring met elektriciteit, schakel dan zeker een professionele elektricien in!