Nu de overheid heeft besloten de belastingen op energie te verhogen, wordt het steeds interessanter om je eigen energieleverancier te worden. De zon gaat immers voor niets op en ook wind is gratis. Wist je dat dit je zelfs geld op kan leveren?
Energie zelf opwekken is eigenlijk iets van alle tijden. Het werd vroeger ook al gedaan met water- en windmolens. Duurzaam opgewekte energie is niet alleen beter voor het milieu, uiteindelijk is het ook een stuk beter voor je portemonnee. Je hoeft namelijk alleen maar te investeren in materiaal om zon- of windenergie om te zetten in elektriciteit of warmte. Zo kun je je huis van goedkope energie voorzien en kun je ook nog energie terugleveren aan het net (salderen).
Een eigen windmolen
Je kunt zelf energie opwekken door zonnepanelen op het dak te plaatsen, maar ook door bijvoorbeeld een windturbine. Dit wordt vooral in landbouwomgevingen gedaan, want een windmolen neemt nogal wat ruimte in beslag. Voor een windmolen heb je een bouwvergunning nodig. Je kunt er ook voor kiezen een kleine windmolen op je dak te plaatsen, maar als je echt geld wilt verdienen is dat een minder interessante oplossing.
Energie opwekken met een HRe-ketel
Een HRe-ketel maakt gebruik van een microwarmte-krachtkoppeling en wekt elektriciteit op zodra hij aanslaat, door een brandstofcel of Stirlingmotor. Als de HRe-ketel meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, kun je salderen en dus terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als je per jaar meer dan 1600 m3 aan gas verbruikt kan een HRe-ketel een stuk interessanter zijn dan een normale HR-ketel. De extra investering die je doet verdien je namelijk terug door salderen.
Opwekken uit biomassa
Je kunt ook energie opwekken uit het vergassen, vergisten of verbranden van biomassa. Die biomassa kan mest, hout, plantaardige olie, gft-afval of een speciaal geteeld gewas zijn. Je kunt zelf een biomassa-installatie aanschaffen, bijvoorbeeld een kachel of een installatie waar je ook elektriciteit mee kan opwekken en kunt salderen.
Je eigen waterkrachtcentrale
Je hebt echt geen enorm stuwmeer nodig om energie op te wekken uit waterkracht. Er zijn namelijk zelfs waterkrachtcentrales verkrijgbaar die gewoon in je regenpijp passen. Het enige wat je nodig hebt is stromend water en dat hebben we in Nederland genoeg, al stroomt het vaak net niet snel genoeg. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om zelf goedkope energie op te wekken door waterkracht.
Zonnepanelen
En dan hebben we natuurlijk nog de populaire zonnepanelen. Je kunt tegenwoordig geen woonwijk inrijden zonder ergens een glimmend dak te spotten. En dat is niet voor niets: zonnepanelen zijn dé manier voor het opwekken van goedkope energie. Ze worden steeds efficiënter en goedkoper en zijn binnen een dag geïnstalleerd.
Je hebt geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen, dus je mag zelf bepalen hoeveel je er wilt en waar. Eén zonnepaneel levert ongeveer 220 kWh per jaar op. De investering heb je in een aantal jaar terugverdiend en per jaar scheelt het je zo honderden euro’s. Je kunt ervoor kiezen stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet of zelf te verkopen.