Read Time:3 Minute, 55 Second

Zoeken jullie bij vakantiehuisjes ook altijd naar een accommodatie met een eigen zwembad? Een eigen pool geeft zo’n heerlijk gevoel van luxe. Wil je het hierbij niet laten, maar zou je ook in je eigen tuin het liefst een zwembad ingraven? Natuurlijk is dat mogelijk. Als je een niet al te kleine tuin hebt. Wat zijn nu echt puntjes waarmee je dan rekening moet houden?

Ruimte genoeg?

Natuurlijk is de keus helemaal aan jullie en of je een tuin groot of klein vindt, is heel persoonlijk. Misschien vind je een eigen zwembad zo belangrijk, dat je het geen probleem vindt dat er verder weinig ruimte over blijft. Toch is het zeker wel belangrijk dat er nog een plekje is voor een terras. Bedenk dit dus van te voren terdege. Je hebt gewoon een bepaalde oppervlakte nodig om een zwembad in te graven. Naast het bad heb je ook nog ruimte nodig voor pompen, filters en misschien verwarming. En is er nog plek om langs het zwembad te kunnen lopen?

Geschikte ondergrond

Niet elke ondergrond is geschikt voor het ingraven van een zwembad. De tuin moet onder meer bereikbaar zijn voor een graafmachine en een vrachtwagen. Hoe krijg je anders al het zand weg? Met kruiwagens is dit een heidens karwei en het kost je nog veel geld ook. Bekijk ook goed of de bodem stabiel genoeg is om het gewicht van het zwembad te dragen. Tel hier de inhoud van het zwembad bij op en je komt al snel op tientallen ton. Informeer ook bij het gemeentehuis naar de bouwvoorschriften. Je hebt een vergunning nodig. Het laatste aandachtspuntje is het niveau van het grondwater. Dit moet natuurlijk niet te hoog staan.

Hoe wil je het zwembad opbouwen?

Bij een ingegraven zwembad heb je diverse opties op dit gebied. Jullie eigen voorkeur is hierbij van belang, maar houd ook rekening met de diverse voor- en nadelen.

• Gegoten beton
Dit is een hele luxe en duurzame uitvoering. Uiteraard is dit te zien aan het prijskaartje. Je hebt echt specialisten nodig die dit voor je uitvoeren.
• Gemetseld
Zorg voor betonblokken die bekleed worden met een waterdichte folie. Polyesterbekleding kan ook, maar dat is wel direct een stukje duurder.
• Polyester
Dit bad wordt in zijn geheel in een keer geplaatst. De tuin moet natuurlijk wel bereikbaar zijn voor groot transport. 

De rand van het ingegraven zwembad

In ieder geval is een regelmatig en nauwkeurig onderhoud van de rand belangrijk. Je zit vast niet te wachten op veel algen en mossen. Groene aanslag op de rand voorkom je redelijk gemakkelijk als je chloorhoudende producten gebruikt bij het onderhoud van het water. 
• Hout
Hout wordt niet heel vaak gekozen als randafwerking, maar het kan wel. Een mooie, natuurlijke uitstraling is natuurlijk wel een voordeel. Kies je hier voor, zorg er dan wel voor dat het hout zodanig bewerkt wordt dat er geen kans is op uitglijden. Glad hout is anders erg gevaarlijk.
• Steen
Meestal wordt de rand afgewerkt met steen. Ook dan is het trouwens belangrijk om goed te kijken naar het soort steen. Kinderen zijn snel geneigd om te rennen rond het zwembad en een val kan soms nare gevolgen hebben. 

Budget

Bepaal van te voren hoeveel geld je wilt uitgeven voor het zwembad. Afhankelijk hiervan kijk je hoe en wat je het zwembad gaat ingraven. Er zijn enorme prijsverschillen. Je bent het goedkoopst uit als je kiest voor een gemetseld bad met folie. Kies je voor gegoten beton, dan kom je een heel stukje duurder uit. Houd ook rekening met kosten van grondwerken, een eventuele duikplank, verlichting, afdekking en de randafwerking. Wat zit er wel en niet bij de prijs inbegrepen? 

Afdekken

Ook een eenvoudige afdekking is al beter dan geen afdekking. Vuil, stof en bladeren in het zwembadwater kunnen heel vervelend zijn. Een ander voordeel van een afdekking is dat het water niet zo gigantisch afkoelt als het ’s nachts een keer erg koud is. 

Pomp en filter

Welke pompen en filters je nodig hebt, is afhankelijk van onder meer de grootte van het zwembad. Ze moeten krachtig en groot genoeg zijn ten opzichte van het volume water dat gereinigd moet worden. 

Wel of geen verwarming

Hoe lang het comfortabel is in het zwembad hangt natuurlijk ook af van de buitentemperaturen. Over het algemeen kun je het zwembad gebruiken van begin juni tot half september. Kies je voor verwarming, dan kun je deze periode zeker een tijdje verlengen. 

Wel of geen zwembad ingraven in de tuin is een hele persoonlijke keus. Heb je financieel en in je tuin genoeg ruimte, dan is het zeker een investering waard. Een privé zwembad is een enorme aanwinst waar je ongetwijfeld veel plezier aan gaat beleven. 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Dracaena als kamerplant Previous post De Dracaena als kamerplant
Mooie houten uitschuifbare eettafels Next post Mooie houten uitschuifbare eettafels; praktisch en elegant