Je gaat de woonkamer verbouwen, spannend! Misschien heb je een kluswoning gekocht of misschien is je huidige woonkamer simpelweg aan een upgrade toe. Verbouwen heeft hoe dan ook altijd flink wat voeten in de aarde. Hoe pak je het aan? Waar kun je het best mee beginnen? Dit artikel geeft je tips en aandachtspunten.
Zet alles op papier
Een verbouwing die op rolletjes loopt valt en staat met een goede planning. Zet allereerst op een rijtje wat je allemaal gedaan wilt hebben. Misschien gaan er wel ingrijpende dingen gebeuren, zoals een serre aanbouwen of een open keuken realiseren. Vraag indien nodig vergunningen aan, neem contact op met aannemers voor offertes, laat bouwtekeningen maken en zet voor jezelf op een rijtje hoeveel budget je waarvoor wilt reserveren.
Slopen en bouwen
Gaan er grote veranderingen plaatsvinden? Dan hebben de sloop- en bouwwerkzaamheden voorrang. Let hierbij goed op de indeling van je nieuwe woonkamer: waar moeten de leidingen, kabels en stopcontacten komen? Zit de televisieaansluiting op de juiste plek? Moeten vloeren en muren eventueel extra geïsoleerd worden en wil je misschien meteen nieuwe kozijnen laten plaatsen? De klussen die voor de basis van je nieuwe woonkamer zorgen, doe je als eerste.

Stuccen en verven
Staat het raamwerk, dan is het tijd om te gaan stuccen en verven. Doe je dit in een later stadium, dan moet je alles afplakken en zit je dagen in de verflucht, dat is niet handig of prettig. Het plafond is als eerste aan de beurt en daarna de muren.
Hou er rekening mee dat gestucte muren flink wat tijd nodig hebben om te drogen voordat ze geverfd kunnen worden. Afhankelijk van de diepte van de oneffenheden en de dikte van de stuclaag, duurt het gemiddeld één tot twee weken voor de stuc volledig droog is. Dit heeft ook te maken met de temperatuur, de luchtvochtigheid en de ventilatie. Gebruik liever geen verwarming of föhn om het proces sneller te laten verlopen, maar lucht de boel wel regelmatig even door.
Vloer leggen
Zijn de wanden en het plafond strak afgewerkt, dan kan de nieuwe vloer erin! Hoelang dit duurt, verschilt per vloer, maar het is verstandig rekening te houden met een paar dagen tot een week.
Parket
Heb je een nieuwe parketvloer aangeschaft? De legtijd van parket is met name afhankelijk van het aantal vierkante meters en de legtechniek. Parket kan met de ondervloer verlijmd worden of zwevend worden gelegd. De eerste variant duurt iets langer. Bij een oppervlak van 60 vierkante meter kan je rekening houden met zo’n 4 tot 5 dagen arbeid.
Gietvloer
De steeds populairder worden de gietvloerbetonlook neemt iets meer tijd in beslag. Allereerst moet de ondervloer voldoende geëgaliseerd zijn. Is je oude vloer glad genoeg, dan kan de gietvloer er gewoon overheen gelegd worden. In sommige gevallen kost het verwijderen van de oude vloer en het egaliseren van de ondervloer veel extra tijd. Bij https://www.gietvloerrotterdam.nl/ informeer je naar de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. De gietvloer zelf bestaat uit vier lagen, die tussendoor telkens een dag moeten drogen. Een eventuele vijfde afwerkingslaag is optioneel. Je kunt er na een dag direct op lopen, maar met zware meubels moet je wachten tot de vloer volledig uitgehard is: na zo’n tien dagen.
Tegelvloer
Voor een tegelvloer geldt dat een tegelzetter gemiddeld ongeveer tien vierkante meter per dag kan leggen. Dit is uiteraard afhankelijk van de afmetingen van de tegel, het soort tegel, het legpatroon, en de vorm van je woonkamer. Je bespaart jezelf veel tijd en moeite met renovatietegels. Die zijn zo dun dat je ze over een bestaande vloer heen kunt leggen.
Inrichten
Besteed je de werkzaamheden (grotendeels) uit, dan kun jij je ondertussen focussen op de nieuwe inrichting! Ga shoppen voor nieuwe meubels en accessoires en laat alles bezorgen op het moment dat jouw nieuwe woonkamer, volgens jouw strakke planning, helemaal af is!