Meeste huishoudens hadden vroeger één aansluiting voor de telefoon, internet was er nog niet. Je telefoon hing of stond bij de aansluiting en meer had je niet nodig, lekker makkelijk. Later werden de toestellen draagbaar en kon je door het hele huis bellen, althans als je overal ontvangst had. Weer iets later kreeg je internet in huis. Het internet bestond toen nog uit een inbelverbinding, met het piepende en schortende geluid om verbinding te maken. Je internet kwam net als de telefoonverbinding je huis binnen via de coaxkabel. Hierdoor kon je in veel gevallen niet bellen en internetten tegelijk.
Tegenwoordig is dat allemaal anders; we bellen bijna niet meer met een vaste telefoonlijn en internetten wat af op onze mobiele telefoon. Toch is, net als vroeger met de huistelefoon, de ontvangst niet altijd even goed in huis. En dan met name de wifi-ontvangst. Wat kan er naast internet vergelijken nog meer bijdragen aan een goed wifi-signaal door je hele huis?
Factoren van invloed op de verbinding
Verschillende factoren zijn van invloed op de kwaliteit van je wifi. Op sommige factoren heb je invloed, aan andere kun je weinig doen. Neem bijvoorbeeld de plek waar de internetaansluiting je huis binnenkomt. De aansluiting is niet van jou, de aansluiting is van de netbeheerder. Wil je de aansluiting in je woning wijzigen, dan dien je dit door de netbeheerder te laten doen. Wanneer het geen bittere noodzaak is dat de aansluiting wordt verplaatst, dien je de kosten hiervan zelf te betalen. Is er wel noodzaak tot verplaatsen, dan hoef je deze kosten niet te betalen. Noodzaak is er wanneer de plek van de telefoonaansluiting een verbouwing verhindert. Er zijn een aantal factoren die je kunt controleren:
1. Materiaal
Verschillende materiaal kunnen voor verslechtering van je wifi-ontvangst zorgen. Zo hebben water en staal een negatief effect. Grote hoeveelheden water komen over het algemeen niet veel voor in woonhuizen, het negatieve effect hiervan zal dus minimaal zijn. Hinder door veel staal kan vaker voorkomen; wanneer er veel staal in de structuur van woning verwerkt is, dan zal je dit merken in je wifi-ontvangst. Ook op kleiner niveau kan dit al van invloed zijn, zoals het plaatsen van je modem in een stalen kast of bureau. Hou dus rekening met het omliggende materiaal als je besluit je modem ergens in op te bergen.
2. Afstand
Ook de afstand van je modem tot het ontvangende apparaat is van invloed. In een eenkamerappartement zal je minder problemen ervaren dan in een mansion met veel verschillende kamers en verdiepingen. Het signaal moet dan door veel obstakels heen om bij de ontvanger te komen. Iedere keer zal de sterkte van het signaal daardoor iets afnemen.
3. Aantal ontvangers
Het aantal ontvangers dat gebruikmaakt van een wifi-signaal is ook van invloed. Ben jij de enige die gebruikmaakt van het wifi-signaal, dan gaat de volle 100% van de capaciteit naar jou. Zodra je onder- en bovenbuurman ook dankbaar gebruikmaken van je wifi moet die capaciteit verdeeld worden. Niet alleen het aantal personen dat gebruikmaakt van jouw internet, vooral het aantal apparaten dat tegelijk gebruikmaakt van het netwerk is van invloed. Denk aan je mobiel, smart-tv, spelcomputer, laptop, desktop en tegenwoordig zelfs je wasdroger.
4. Draadloze apparaten
Er komen tegenwoordig steeds meer apparaten op de markt met draadloze functionaliteit. Al deze apparaten verzenden en ontvangen gegevens. Om dit te kunnen doen, maken ze gebruik van een bepaalde frequentie. Een wifi-netwerk maakt meestal gebruik van 2.4 GHz. Als je veel apparaten hebt die gebruikmaken van dezelfde frequentie, dan heeft dit effect op het signaal. Apparaten die mogelijk gebruikmaken van dezelfde frequentie zijn babyfoons, de beveiligingscamera, nabijgelegen wifi-netwerk en bluetoothspeakers.
Wifi-signaal verbeteren
De meest voor de hand liggende optie: controleer het abonnement dat je hebt bij je provider. De ene provider kan op jouw adres internet leveren met een hogere snelheid dan de andere. Dit heeft te maken met het netwerk waar ze gebruik van kunnen maken en de voorzieningen bij jou in de buurt.
Zoals eerder gezegd heb je niet altijd invloed op de plaats waar je internetverbinding je woning binnenkomt. Wel kun je kijken of je de plaats waar je modem staat kunt verbeteren; plaats het modem niet dicht in de buurt van factoren die van invloed kunnen zijn op het signaal. Het helpt zelfs al wanneer je het modem niet direct op de grond zet maar op een kleine verhoging.
Apparaten die signaal versterken
Meer mogelijkheden zijn er zodra je bereid bent geld uit te geven om het signaal te verbeteren.
Voordat je op deze stap overgaat is het goed om eerst te kijken naar de apparatuur waar je nu over beschikt. Misschien is deze apparatuur wel aan vervanging toe omdat het is verouderd. Dit omdat je al heel lang bij dezelfde provider zit, en niet hebt gekeken naar andere (wellicht betere) abonnementen. Vervolgens kun je altijd nog besluiten om iets nieuws aan te schaffen. Bedenk van te voren wel goed wat je wilt kopen. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je de wifi in je woning kunt verbeteren.
1. Wifi-repeater
Je kunt kiezen voor een wifi-repeater. Deze geeft het wifi-signaal door, maar dit zorgt wel voor kwaliteitsverlies van het signaal. De repeater kan alleen geplaatst worden waar het originele wifi-signaal goed is.
2. Dualband router
Een andere mogelijkheid is kiezen om een dualband router aan te schaffen. Deze router kan, behalve op de meest gangbare frequentie 2.4 GHz, ook zenden op 5.0 GHz. Op die manier kun je gebruikmaken van zowel de 2.4 GHz frequentie en van de, minder drukke, 5.0 GHz frequentie.
Het 5.0 GHz signaal is sterker maar rijkt minder ver. Je kunt apparaten op die manier verdelen over twee netwerken. Let er wel dat niet alle apparaten gemaakt zijn om 5.0 GHz te ontvangen.
3. Multiroom wifi-opstelling
Er kan ook gekozen voor een multiroom wifi-opstelling. Hiervoor moet je een pakket aanschaffen bestaande uit een router en een aantal tussenstationnetjes. Samen vormen deze een netwerk. Het verlies van signaal is hiermee kleiner dan bij een wifi-repeater.
4. Powerline adapters
Nog een andere mogelijkheid is het aanschaffen van powerline adapters. Met twee (of meer) adapters kun je het internet-signaal doorgeven via het bestaande stroomnetwerk.
5. Access point
Een access point sluit je met een kabel aan op je router. Vervolgens kies een locatie waar je die wifi wilt hebben en daar plaatst je de access point. Dit is ook mogelijk met meerdere access points.
Voordeel hiervan is dat je geen signaal verlies hebt maar wel altijd met kabels moet werken.
Er zijn genoeg manieren om je wifi-signaal te verbeteren. Kijk van te voren goed wel factoren er op dit moment van invloed zijn op je wifi-signaal. Vervolgens kun je nagaan of je de omstandigheden zelf kunt verbeteren. Is het niet mogelijk om met een kleine aanpassing het wifi-signaal te verbeteren, ga dan na welke van de bovenstaande mogelijkheden het beste bij jouw situaties past.