Read Time:2 Minute, 46 Second

In theorie kan elke vloerbedekking in elke kamer worden gelegd, maar in de praktijk zijn sommige vloersoorten beter geschikt voor bijvoorbeeld de vochtigheid van een badkamer of het lange staan in een keuken. Voor elke vloer geldt evenwel allereerst dat een deugdelijke ondervloer moet worden aangebracht. Zoals de naam al aangeeft, wordt deze vloer onder de vloerbedekking geplaatst. De ondervloer zorgt onder andere voor geluiddemping en extra stabiliteit. Bovendien gaat een vloerbedekking langer mee bij een goed gelegde ondervloer. Voor de levensduur van de vloer is het ook van belang dat een vloerbedekking wordt gekozen die past bij een kamer. Welk vloertype is dit voor een badkamer, keuken, woonkamer respectievelijk slaapkamer?

badkamer tegels

Voor de badkamer: vochtbestendige keramische tegels

De hoge vochtigheid in een badkamer en het water dat vanuit een bad, douche of wasbak op de vloer kan landen, vraagt om een vloerbedekking die waterbestendig is. Een vloersoort die vocht absorbeert, zoals laminaat of een houten vloer, wordt om deze reden afgeraden. Tapijt is eveneens geen verstandige keuze, aangezien hier snel (vocht)vlekken in ontstaan. Water dat onder het tapijt komt, kan zelfs voor schimmel zorgen. Keramische tegels zijn daarentegen wél een verstandige keuze aangezien keramiek nauwelijks vocht opneemt. Zie je in je badkamer liever het klassieke uiterlijk van een natuurstenen of marmeren vloer, zorg er dan voor dat een beschermende laag aan de vloer wordt aangebracht.

kurk vloer keuken
afbeelding: Freshome.com

Voor de keuken: comfortabel kurk

Aangezien de keuken net als de badkamer een vochtige plek kan zijn, wordt ook hier vaak voor tegels gekozen. In een keuken wordt echter, zeker wanneer je graag uitgebreid kookt, ook ruime tijd staand doorgebracht. Een harde tegelvloer gaat dan al snel pijn doen aan de voeten. Een vloer van kurk, eveneens een vochtbestendig materiaal, voelt daarentegen veel zachter aan. Een kurkvloer geeft bovendien mee wanneer je erop staat of erover loopt, zodat de vloer extra comfortabel aanvoelt. Een kurkvloer is voorts warm en zacht. Op een kurkvloer kan je zodoende zonder enig probleem urenlang staan.

woonkamer vloer

Voor de woonkamer: fraai ogend hout (of parket)

De woonkamer is de blikvanger van menig huis. Om deze reden is het uiterlijk van de vloer van extra belang bij deze kamer. Het klassieke en stijlvolle uiterlijk van een houten vloer maakt deze vloerbedekking een populaire keuze voor de woonkamer. Bij een beperkter budget kan ook worden gekozen voor parket. Dit type vloerbedekking is niet alleen beduidend voordeliger dan echt hout, maar bij parket kan bovendien eenvoudig worden gekozen voor de opdruk van een houtsoort die goed past bij het meubilair in de woonkamer.

slaapkamer vloer

Voor de slaapkamer: zacht en veilig tapijt

Tapijt is één van de populairste vloerbedekkingen voor slaapkamers. Tapijt straalt niet alleen warmte en knusheid uit, maar deze vloerbedekking dempt ook geluid en voelt prettig aan onder blote voeten. Zonder sokken uit bed stappen is stukken prettiger wanneer je landt op warm en zacht tapijt dan bij een koude en harde vloer. Voor de slaapkamer van een (jong) kind heeft het zachte tapijt als bijkomend voordeel dat een val stukken minder pijnlijk is. Een valpartij komt bij het stroeve tapijt bovendien minder snel voor dan bij een gladde vloer. Daarnaast is tapijt beschikbaar in vele soorten en kleuren, zodat eenvoudig een variant kan worden gevonden die perfect aansluit bij de inrichting van een slaapkamer.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Eetkamer tafel inspiratie
Next post Wat voor lampen kies jij in de tuin?