Read Time:3 Minute, 9 Second

PVC vloeren worden steeds populairder en dus is het aanbod de afgelopen jaren enorm gegroeid. Geen wonder, want het materiaal heeft veel positieve eigenschappen: ze zijn praktisch, water- en vlekbestendig, veelzijdig, gemakkelijk te onderhouden, hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding en hebben een goede duurzaamheid, daarom ideaal voor alle woonruimtes. Tegenwoordig kun je in elke stijl wel een PVC vloer vinden, van de uitstraling van een gietvloer, tot  een visgraat PVC vloer. Welke soorten vinyl vloeren (PVC vloeren) er zijn, lees je in onderstaande blog.

Classificatie van PVC vloeren

Er zijn veel verschillende soorten PVC vloeren beschikbaar en het is niet meer zo eenvoudig om te beslissen welke vloer de juiste is voor het beoogde gebruik. Welke soorten vinyl vloeren zijn er en hoe verschillen ze? Volgens de structuur kunnen vinylvloeren worden onderverdeeld in:

– Heterogene PVC-vloer: deze heeft een meerlaagse structuur, meestal wordt deze gevormd door 4 tot 5 lagen van de structuur te lamineren. Over het algemeen heeft het een slijtvaste laag (inclusief UV-behandeling), druklaag, glasvezellaag en elastische schuimlaag en een basislaag. Dit type PVC kan worden gecombineerd met andere vloermaterialen en wordt gebruikt in woningen en commerciële en industriële ruimtes.

– Homogene vinyl vloeren of semi-homogene PVC-vloeren: het is homogeen van boven naar beneden, dat wil zeggen van het oppervlak naar de onderkant, van boven naar beneden, dezelfde kleur. Homogene PVC-vloeren zijn een economische oplossing vanwege hun lange levensduur en daarom zijn ze goed in drukbezochte en industriële gebieden zoals ziekenhuizen, scholen, bibliotheken, supermarkten, magazijnen enzovoort.

Wat betreft het uiterlijk kunnen PVC vloeren worden onderverdeeld in:

– Ingelegde vinylvloeren: de originele kleurkorrels zijn natuurlijk gerangschikt. De aanpasbaarheid van het totaalconcept stelt je in staat om ingelegd vinyl in bijna elke omgeving te gebruiken. Wat veel mensen echter niet leuk vinden, is dat het er precies uitziet zoals het eruit zou moeten zien: als vinyl. Dit type vloer wordt dan ook vooral gebruikt voor keukens, badkamers en buitenruimtes.

– Bedrukte vinyl vloeren: door het toevoegen van prints is dit type vloer geschikter voor het leggen in een huis. Veel mensen geven de voorkeur aan bedrukt vinyl, omdat het kan worden bedrukt op een manier die lijkt op marmer, hardhout of andere soorten dure vloeren.

PVC planken zijn een uitstekende keuze voor mensen die het uiterlijk en de duurzaamheid van hardhouten vloeren willen tegen een fractie van de kosten. Planken zijn in dit geval grote, vierkante of eendelige vinyl rollen. Veel mensen geven de voorkeur aan vinylplanken vanwege de gelijkenis met hardhouten vloeren. Het leggen van planken vloeren is het minst tijdrovend, maar houd er rekening mee dat zelfs kleine beschadigingen kunnen betekenen dat je de vloer volledig moet vervangen. 

Vinyltegels zijn erg praktisch. Ze kunnen eenvoudig worden verwijderd of vervangen zonder dat de hele vloer hoeft te worden aangepast. Daarnaast kunnen vinyltegels er elegant uitzien, bijvoorbeeld als je je vloer wilt laten lijken op een luxe marmeren vloer.

Wat betreft het leggen kunnen PVC-vloertegels worden onderverdeeld in:

– PVC-tegel om te plakken: het is noodzakelijk om lijm te kopen en de vinyl tegelvloer te plakken.

– Zelfklevende PVC tegel: onder de vinyl bekleding is een zelfklevende strook aanwezig, je kunt de PVC-vloer eenvoudig plaatsen door de bescherming te verwijderen en de vinyltegels te plakken.

– Clip-on PVC vloertegel: de randen van de platen hebben een uniek clipsysteem dat een snelle installatie zonder lijm mogelijk maakt.

– Loodvrije PVC vloertegel: de platen zijn extreem zwaar en zelfvoorzienend. Je kunt de PVC tegels vervolgens eindeloos leggen en verplaatsen.

De duurzaamheid van PVC is enorm. Dit geldt voor alle soorten vinyl vloeren. Door de verschillende componenten die in vinyl zijn verwerkt, kan vrijwel elk type vinyl in elke omgeving worden gebruikt. Het hangt allemaal af van jouw individuele voorkeuren en behoeften, maar ook jouw interieurontwerp en natuurlijk je budget.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Verschillende soorten overgordijnen
Next post Inspirerende ideeën voor een veranda om je buitenruimte te maximaliseren