Read Time:2 Minute, 48 Second

Een kachel in huis is niet alleen fijn voor de warmte, maar vooral ook voor de gezelligheid. Vooral houtkachels worden hoog beoordeeld om hun sfeer vanwege de intense warmte die ze afgeven in combinatie met de knisperende vlammen. Voor veel mensen hoort een houthaard dan ook bij hun ideaalbeeld van de winter. Toch zijn er natuurlijk nog veel meer soorten kachels beschikbaar die allemaal hun voor- en nadelen hebben.

mogelijkheden haarden

1. De gashaard

De gashaard is in vergelijking met de houtkachel veel gemakkelijker in het onderhoud. Je hoeft geen houtschuur te hebben, geen voorraad gedroogd hout en je hoeft de kachel ook niet om de zoveel uur bij te vullen. Wat je wel nodig hebt is natuurlijk een goede aansluiting in huis. Om dit voor elkaar te krijgen is vaak een flinke verbouwing nodig en daarom zijn gaskachels vooral fijn om in te bouwen bij nieuwbouwhuizen of als je toch al van plan bent om je woonkamer te verbouwen. Gas heeft nog een groot voordeel: het kost in verhouding minder dan hout of stroom.

2. De elektrische haard

Een elektrische kachel wordt soms ook wel eens een nephaard genoemd. Veel elektrische haarden bieden namelijk de illusie van een houtkachel door middel van een projectie op een scherm. De warmte zelf wordt elektrisch opgewekt. Binnen elektrische kachels kun je een tweedeling maken tussen standaard warmte-elementen en sfeerhaarden. In Nederland worden ze vooral gebruikt als een extra bron van warmte. Bijvoorbeeld voor kamers waar geen CV aanwezig is.

3. Bio-ethanol

Een nieuwe generatie haarden gebruikt geen gas of hout als brandstof, maar bio-ethanol. Dit is een alcoholachtige substantie die wordt gedestilleerd uit biologisch restafval zoals bijvoorbeeld bananenschillen, en het restafval van suikerbieten en suikerriet. Bio-ethanol is daarmee een natuurbewuste optie voor als je liever niet op fossiele brandstoffen wilt stoken. Daarnaast heeft een kachel op bio-ethanol het voordeel dat deze in verhouding veel minder zuurstof nodig heeft dan een houtkachel. Je kunt hem dus plaatsen zonder een schoorsteen. Wel is het belangrijk om altijd even een raampje open te zetten voor de frisse lucht.

4. Pelletkachelpellet kachel

In principe zijn pelletkachels houtkachels die gebruik maken van pellets. Dit is anders dan het woord pallets, wat houten vlonders zijn die gebruikt worden om losse producten op te laden om ze zo makkelijk te vervoeren. Ook pallets worden veel gebruikt om kachels mee te stoken. Pellets zijn echter kleine houtkorrels die worden gemaakt door zaagsel fijn te persen verkrijgbaar bij verschillende bedrijven waaronder ook Delangbv.nl. Door het gebruik van pellets ontstaat er uit restafval een zeer goede brandstof voor de kachel. Bovendien hebben ze een zeer laag asgehalte van minder dan 0.6 procent. Dat beteken dat vrijwel alles verbrand. De overgebleven as is vervolgens in de tuin te gebruiken als voedingsmiddel voor de planten.

Het voordeel van een pelletkachel is dat de korrels vrijwel hun hele gewicht omzetten in warmte en je er dus niet veel van nodig hebt om een huiskamer warm te stoken. Daarnaast zijn ze ook nog eens relatief goedkoop en je hebt, zeker in tegenstelling tot normaal hout, weinig ruimte nodig om ze te bewaren. Bovendien hoef je pelletkorrels niet te laten drogen en kun je ze gelijk in de houthaard stoppen. Daarmee zijn ze vooral ideaal voor mensen die wel graag een houtkachel willen, maar niet over genoeg ruimte voor een houthok beschikken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Harvink: Nederlands design voor eerlijke prijzen
Next post De watervalkraan: trendy, modern en uniek