Read Time:2 Minute, 53 Second

Yes, je hebt zin in iets nieuws voor op je slaapkamer! Tijd voor een nieuwe uitstraling en sfeer, dus je gaat voor een nieuw, mooi dekbedovertrek. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt dekbedovertrek wordt je overspoeld met heel veel verschillende designs, maten en prijzen. Waar je in dat geval wellicht minder snel op let is het materiaal waarvan een dekbedovertrek is gemaakt. Maar wat zijn de meest gebruikte materialen en wat zijn hun voor- en nadelen?

Percal

Een dekbedovertrek van percal (of perkal) is van 100% katoen, maar is van betere kwaliteit dan normale katoenen dekbedovertrekken. Dit komt doordat meer garen per inch worden gebruikt dan bij een normaal katoenen dekbedovertrek. Daarnaast is deze stof heel stevig, maar ook glad en zacht tegelijkertijd.

+ Soepel
+ Uitstekende Prijs-/Kwaliteitsverhouding
+ Hoge Kwaliteit
– Glanst minder dan satijn
– Iets duurder dan normaal katoen

Flanel

Ook dit materiaal is 100% katoen, maar het onderscheidt zich doordat het één- of tweezijdig is opgeruwd. Hierdoor voelt het heel zacht en extra warm aan. Uitermate ideaal dus voor in de winter of mensen die het snel koud hebben.

+ Hoge Kwaliteit
+ Isoleert zeer goed, dus warm
+ Zeer zachte stof
– Voelt snel warm aan
– Relatief zwaar

Satijn

Satijn is een stof die er heel luxueus uit ziet en ook heel luxueus is. Dit materiaal is geheel van katoen gefabriceerd en wordt gezien als de beste variant van de katoenen dekbedovertrekken. Het wordt gekenmerkt door haar glanzende uitstraling en voelt zacht, soepel en glad aan. Enige nadeel kan zijn dat je de gladde stof té glibberig vindt, maar dat is uiteraard een persoonlijke voorkeur.

+ Zeer hoge kwaliteit
+ Geschikt voor alle seizoenen
+ Soepel en glad
– Kan als glibberig ervaren worden
– Relatief hoge prijs vanwege hoge kwaliteit

dekbedovertrek materiaal

Jersey

Een dekbedovertrek van jersey stof is de elastische variant van katoen. Deze elasticiteit wordt gecreëerd door de speciale manier van weven van de katoenvezels. Dit heeft een voordeel voor jou omdat het vrijwel kreukvrij is, maar tegelijk zacht en ademend is. Een extra voordeel is dat een dekbedovertrek van jersey relatief goedkoop is.

+ Soepel en glad
+ Elastisch
+ Kreukvrij
– Kan glad aanvoelen

Katoen

Met een katoenen dekbedovertrek wordt de normale variant van katoenvezels bedoeld. De reden dat deze als ‘normaal’ worden gekenmerkt is dat de percal en satijnen dekbedovertrekken qua kwaliteit beter zijn. De dekbedovertrekken van katoen zullen fijn en zacht bij je aanvoelen. Daarnaast hebben zij een goed absorptievermogen en is het materiaal duurzaam, waardoor het een lange levensduur kent.

+ Ademend
+ Relatief Goedkoop
+ Kan op hoge temperatuur gewassen worden
– Redelijk kreukgevoelig
– Kwalitatief minder dan percal en satijn

Linnen

Linnen is de enige variant uit deze lijst die niet van katoenvezels wordt geproduceerd, maar uit vlas. Dit is een plant waarvan de vezels uit de bast worden bewerkt. De voordelen van deze stof zijn het absortievermogen, de sterkte van de stof en de hoge kwaliteit. Enige nadelen zijn de prijs, welke hoog ligt door het arbeidsintensieve productieproces, en de kreukgevoeligheid.

+ Sterk
+ Luchtige stof
+ Hittebestendig
+ Hoge Kwaliteit
– Stugge stof
– Relatief duur

Beddengoed

Nu je aan de hand van bovenstaande uitleg hebt besloten van welk materiaal je dekbedovertrek moet zijn, ben je al een heel stuk verder met je keuze. En wanneer je een nieuw dekbedovertrek aan het uitzoeken bent, waarom zou je dan niet ook de rest van je beddengoed vernieuwen? Laat bijvoorbeeld je hoeslaken qua kleur matchen of koop een nieuw maat dekbed wat bij je dekbedovertrek past! Niets slaapt immers fijner dan het gevoel wanneer je in nieuw beddengoed slaapt…

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Checklist voor je babykamer
Next post Onze zolder