Read Time:2 Minute, 55 Second

De keuze maken voor de juiste buitenverlichting is soms een lastige taak. Hoewel tuinverlichting in de eerste plaats praktisch is om te kunnen zien in het donker, kan het ook het hele aanzicht van de tuin en/of het huis veranderen. Met de volgende aanbevelingen proberen we je op weg te helpen om dit ten goede te doen en de juiste buitenverlichting te kiezen.

Verlichting bij de voordeurvoordeur verlichting

De eerste plek waar men vaak verlichting wenst aan te brengen is bij de voordeur. Het is lastig een sleutel in het slot te steken in het donker. De keuze daarvoor is vaak ook snel gemaakt. Een eenvoudige muurlamp volstaat hier. Toch kan het lonend zijn om hier wat langer over na te denken. Niet alleen komt een klassieke wandlamp niet goed tot z’n recht op een moderne woning en zal een goedkoop plastic exemplaar niet goed tot z’n recht komen op een mooi gerenoveerde woonboerderij. Verlichting bij de voordeur is ook cruciaal om goed te kunnen zien wie er voor de deur staat.

Gelukkig zijn de mogelijkheden legio. Er zijn mooie, moderne en vloeiende designs in kunststof, dat niet eens goedkoop aandoet. Er zijn ook mooie metalen exemplaren in een klassiek danwel een modern jasje. Als je een afdakje hebt kan je zelfs voor een mooie hangende lamp kiezen of misschien kies je wel voor een exemplaar dat deel uitmaakt van een serie, zodat je de hele tuin in dezelfde stijl kunt verlichten.

De beste mogelijkheden voor het verlichten van het terras

Een andere plek waar mensen vaak tot in de late uurtjes vertoeven in hun tuin is op een terras. Het is goed om daarbij na te denken over de hoogte van de tuinverlichting. Het is immers uiterst vervelend om recht in een lamp te kijken, of continue een fel licht te zien in je ooghoek. Veel wandlampen daarintegen geven vaak te weinig indirect licht om bruikbaar te zijn op een terras, en verlichten vooral zaken in de directe nabijheid van een muur. Een goede keuze in één of meerdere tuinlantaarns zal hier mogelijk het beste advies zijn. Zo creëer je in een handomdraai een sfeervol terras, met voldoende indirect licht. Natuurlijk zijn ook tuinfakkels en windlichten een goede, goedkope en allicht romantische keuze.

terras verlichten

Tuinpad verlichtingtuinpad verlichting

Natuurlijk wordt er ook wel eens in of uit een tuin gelopen. Verlichting van het tuinpad moeten we dan ook niet vergeten. Niets is ergelijker dan in het donker de weg te moeten zoeken. Hier geldt eigenlijk hetzelfde devies als voor een terras, hoewel het lastig kan zijn een schuttingdeur of hek te openen in het schemerlicht. Toch zal sfeervol, indirect licht veelal toereikend zijn om een tuinpad te kunnen onderscheiden. Ben je echter helemaal gek op het plaatsen van verlichting, dan is het misschien een idee om mooie tuinspots te plaatsen.

Tuinspots kan je vaak zo goed als onzichtbaar tussen planten plaatsen, zodat je optimaal kunt genieten van in bloei staande beplanting of struiken. Dit kan een zeer betoverend effect geven en geeft daarnaast nog een beetje extra licht voor de rest van de tuin.

Alle verlichting kost natuurlijk ook energie en we willen in onze tuin natuurlijk ook aan het milieu denken. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop zuinige LED-lampen verkrijgbaar, zelfs in een klassiek gloeilampuiterlijk. Dat soort details maken je tuin- en verlichting natuurlijk helemaal af.

Een interessante leverancier van tuinverlichting is Nostalux.nl. Zij leveren onder andere zeer mooie uit metaal geproduceerde lantaarns van Nederlandse bodem en nog veel meer buitenverlichting, in alle denkbare stijlen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Welke vloer past bij welke kamer?
Next post De meest luxe loungesets