Read Time:2 Minute, 23 Second

Woon je al vele jaren in je eigen, fijne koopwoning en heb je inmiddels een flinke overwaarde opgebouwd? Dan zou het natuurlijk fijn zijn als je die overwaarde kon verzilveren. Bijvoorbeeld om je pensioen te aan te vullen, of om een buitenhuisje te kunnen kopen. Maar dan moet je je fijne woning verkopen, terwijl je er eigenlijk wilt kunnen blijven wonen. Is er manier waarop zowel de overwaarde verzilveren als in de woning blijven wonen mogelijk is?

Overwaarde op je woning

Wat houdt overwaarde eigenlijk precies in? De overwaarde van je woning is het verschil tussen de waarde van je woning en de hoogte van de hypotheek waarmee het is belast. Met andere woorden: de verkoopprijs van je woning is dan hoger dan de resterende hypotheek. Je koopwoning vertegenwoordigt kapitaal dat in jouw bezit is, maar vast zit in de woning. Om dat kapitaal te verzilveren, moet je de woning verkopen. Banken zijn dezer dagen namelijk erg terughoudend bij het verstrekken van een hypotheek of een lening op de overwaarde van een woning, dus de kans dat je op die manier je overwaarde kunt verzilveren is beperkt.

Huis verkopen en terughuren

Wil je de overwaarde verzilveren, maar toch in de woning kunnen blijven wonen? Dan moet je dus je huis verkopen en terughuren. Daarvoor moet je echter wel een koper treffen die bereid is de woning weer terug te verhuren aan jou als verkopende partij. Dat moet dus een investeerder zijn en niet iemand die voor zichzelf een nieuwe woning koopt. Iemand waarmee je voorwaarden voor de verkoop van de woning kunt afspreken die resulteren in een huurcontract voor jou, maar tegelijkertijd ook bereid is om een marktconforme prijs voor de woning te betalen. Dit kan bij een partij als Proranje

overwaarde huis cashen

Voordelen en nadelen

Aan deze constructie waarbij je je woning verkoopt en vervolgens huurder wordt van de koper van je woning, zitten natuurlijk voordelen en nadelen. Het voornaamste nadeel is dat de huur die je gaat betalen niet meer een investering in je eigen vermogen is, waar dat bij het afbetalen van een koopwoning wel het geval is. Dat is altijd de consequentie van huren. Maar daar staan natuurlijk ook voordelen tegenover. De huurprijs kan in overleg afgesproken worden, waardoor het mogelijk is om voor een relatief laag maandelijks bedrag de woning te huren. Of af te zien van de verkoop als dit niet mogelijk is. Met het overdragen van het eigenaarschap van de woning, komt het onderhoud ook onder de verantwoordelijkheid van de koper. Hier heb je zelf dan geen kosten meer aan.

Wil je dus graag de overwaarde van je woning kunnen verzilveren om leuke dingen te kunnen doen of om simpelweg je pensioen aan te vullen, dan is het zeker de moeite waard om dit scenario te onderzoeken. Misschien is het wel een uitstekende uitkomst om een comfortabele oude dag te kunnen hebben!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
thuiswerken leuk maken Previous post Zo maak je thuiswerken weer leuk
verlichting Next post 5 praktische tips om de juiste verlichting voor in huis te kiezen