Read Time:1 Minute, 16 Second

Ben je van plan om een zwembad of vijver uit te laten graven? Of ga wil je misschien een hek om je tuin plaatsen? Dit zijn voorbeelden wanneer je een graafmelding moet doen. Iedereen, particulier of zakelijk, is bij (WION) wet verplicht om bij het verrichten van machinale graafwerkzaamheden een graafmelding te plaatsen, ook wel Klic-melding genoemd. Het maakt hierbij niet uit hoe diep je gaat graven. Ook in geval van het gebruik van een handgrondboor moet je jouw werkzaamheden melden.

Waarom moet je een graafmelding doen?

Wanneer je gaat graven bestaat de kans dat je hiermee ondergrondse leidingen en of kabels beschadigd. Dit kan veel schade veroorzaken. Door je graafwerkzaamheden bekend te maken bij het kadaster, ontvang je informatie over de ondergrondse leidingen en kabels van de netwerkbeheerders van de netwerkwerk beheerders die dit in jouw gebied hebben lopen. Met deze informatie weet je precies waar je wel en beter niet kunt graven. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties en verzeker je de veiligheid van degene die de graafwerkzaamheden uitvoert. Zorg er wel voor dat je binnen 20 dagen na het het doen van een graafmelding begint met je graafwerkzaamheden, anders moet je dit opnieuw aanvragen.

Hoeveel kost een graafmelding?

Ga je machinaal graven dan moet je een klic melding doen. Dit is wettelijk verplicht (Wet WION). Via deze instantie kun je jouw klic melding plaatsen. De kosten liggen eenmalig op 32 euro. Is de organisatie lid van Bouwend Nederland? Dan kom je in aanmerking voor ledenvoordeel.

Klicapp handelt niet voor of namens het Kadaster

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Het belang van ventilatie in huis
Next post Je kantoor aan huis in vintage stijl inrichten