Read Time:2 Minute, 1 Second

Bij veel klussen in en rondom huis worden grote platen gebruikt om ruime oppervlakken te bedekken. Welk materiaal geschikt is voor de klus hangt af van verschillende zaken. Zo zijn bepaalde materialen minder geschikt in vochtige ruimten, en zijn andere materialen weer ideaal voor het zwaar belastte werk. Natuurlijk speelt ook je smaak qua interieurinrichting en stijl mee in de keuze. In dit artikel leggen we een aantal mogelijkheden aan je voor. Zo kun jij straks gemakkelijker een keuze maken!

 1. MDF
  MDF staat voor ‘medium-density fibreboard’ en bestaat uit samengeperste houtvezels en lijm. Het wordt veelal gebruikt als afwerkingsmateriaal voor bijvoorbeeld kasten, planken, plinten en deuren maar kan ook gebruikt worden als onderdeel van de constructie. MDF is verkrijgbaar met verschillende eigenschappen. Zo heb je vochtwerend MDF, maar ook brandwerend MDF of MDF dat specifiek gebruikt wordt als vloerbedekking. Het is gemakkelijk te bewerken, slijt langzaam en is goed te verzagen in complexe vormen.

 2. Triplex / Multiplex
  Triplex of multiplex bestaat uit meerdere lagen op elkaar gelijmd hout. Triplex bevat drie lagen hout en multiplex meerdere. Het op elkaar lijmen van de verschillende lagen geeft het materiaal veel stevigheid. Het grootste voordeel is dat triplex of multiplex de uitstraling heeft van hout, maar een stuk goedkoper is. Dit komt doordat ook de binnenste lagen hout van de boom gebruikt worden. Triplex of multiplex is sterker dan massief hout en verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Zo kun je bij web shops zoals Pontmeyer.nl verschillende soorten triplex of multiplex vinden. Zo heb je altijd het juiste materiaal voor een specifieke klus.

 3. Gipskarton
  Gipskartonplaten zijn de meest gebruikte planten voor de binnen afwerking van een woning. Maar het wordt ook gebruikt voor scheidingswanden, plafonds en voorzetwanden. Gipskarton is veelzijdig inzetbaar omdat het meerdere positieve eigenschappen heeft. Zo is het vochtwerend, damp werend, brandwerend en schokbestendig. Het op maat maken kan gemakkelijk met een mes en ook de installatie van gipskarton is gemakkelijk. Gipsplaten worden vaak gecombineerd met houtplaten om een optimaal resultaat te bereiken.

 4. OSB
  OSB staat voor ‘Oriented Strand Board’ en bestaat uit verschillende lagen houtschilfers. Dit materiaal kan zowel voor decoratieve doeleinden als voor de constructie gebruikt worden. Je vindt het in verschillende eigenschappen. Zo kan het vooral gebruikt worden voor droge en decoratieve doeleinden voor bijvoorbeeld een cottage stijl woning, maar is er ook OSB speciaal voor zware last dragende constructies. Het is dus een enorm veelzijdig materiaal en wordt hierdoor vaak gebruikt voor ondervloeren.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
picknickset met dubbele banken Previous post Laat je tuin schitteren met deze prachtige picknicktafels
Next post Stylingtips voor een nieuw huis