Read Time:2 Minute, 51 Second

Als je de kruipruimte van je woning laat ventileren, kun je jezelf een hoop problemen in de toekomst besparen. Hieronder kun je lezen waarom je kruipruimte laten ventileren zo belangrijk is om te doen. Je bent tegenwoordig echter niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.

Volgens die regels moet je alle openingen in de vloer, zoals doorvoeren van standleidingen en openingen bij het kruipluik zoveel mogelijk luchtdicht worden afgesloten. Ventilatie van de kruipkelder is dus niet verplicht maar over het algemeen genomen is iedereen het er wel over eens dat het beter is om de kruipruimte wel te ventileren. Maar waarom eigenlijk?

Bij een goede kruipruimte isolatie is er een goede geleiding van alle vocht- en warmtestromen. In een kruipruimte vloeit vanuit de woning de warmte via de vloer naar binnen en andersom komt er dan vocht vanuit de kruipruimte, via de vloer, de woning in… en vocht in huis is nooit goed.

Het aanzuigen van kruipruimte lucht

Vloeren kunnen nooit 100% luchtdicht zijn, daarom wordt er altijd kruipruimte lucht aangezogen. Deze lucht komt uit de onbedekte aardbodem en kan nare luchtjes en vocht met zich meebrengen. Het is het beste om bij de keuze van de isolatie voor de kruipruimte te kiezen voor een aanpak waarbij al het vocht  uit de kruipruimte wordt geblokkeerd en de warmte die uit de woning komt optimaal wordt tegengehouden.

De onderkant van de vloer is namelijk het warmste deel in de kruipruimte. Die onderkant straalt zijn warmte af naar de kruipruimte bodem en funderingsmuur. Een groot deel van deze warmte is dus afkomstig uit de vloer en een ander deel is afkomstig uit de bodem zelf, dit is dan warmte die de kruipruimte bodem zelf heeft opgenomen in de zomer. Het is dan ook erg belangrijk om de kruipruimte aan de goede kant te isoleren. Dit doe je tegen de vloer in plaats van op de bodem.

Aan welke kant de funderingsmuren te isoleren?

De kruipruimte wordt afgekoeld door ventilatie met koude buitenlucht en door de straling naar de koude funderingsmuren, die eigenlijk voor koelelementen zorgen in de kruipruimte. Ventilatie is makkelijk te beperken of af te sluiten, afkoeling via funderingsmuren is veel moeilijker op te lossen. Je moet namelijk niet een funderingsmuur aan de binnenkant isoleren, omdat deze muur dan vanuit de kruipruimte geen warmte meer kan opnemen, terwijl de afkoeling vanaf de andere kant gewoon doorgaat.

Hierdoor zullen de funderingsmuren kouder worden dan normaal waardoor er meer kou wordt doorgegeven aan de vloer, waardoor de randen hiervan kouder worden en er meer kans is op schimmel en huisstofmijt. Een isolatielaag spuiten tegen de bovenkant van een funderingsmuur zoals men bij purschuim doet is dus eigenlijk ook een verkeerde manier om je huis te isoleren. Wil je warmteverlies door de funderingsmuur beperken, zorg dan dat je dit aan de buitenkant doet.

Je kunt dit echter tegengaan door bijvoorbeeld zogenaamde thermoskussens tegen de vloer aan te brengen. Deze kussens reduceren het stralingsverlies tot zo goed als nul, waardoor de warmte in de vloer blijft. Hiermee wordt ook de verdamping van vocht uit de kruipruimte bodem aangepakt. Men plaatst namelijk een zeil op de bodem, al dan niet met de mogelijkheid tot drijven, omdat er in sommige kruipruimtes weleens vocht komt te staan. Dit zeil stopt de verdamping van vocht en aangezien de bodemfolie geen warmteweerstand heeft.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
romantiek woonkamer Previous post Liefde hangt in de lucht bij deze woonkamers
overkapping Next post Houd hier rekening mee bij een overkapping