Read Time:2 Minute, 34 Second

Wanneer je huidige woonruimte niet meer voldoet aan je eisen, bijvoorbeeld omdat je meer ruimte nodig hebt, is een verhuizing naar een groter onderkomen een logische stap. Het is belangrijk dat je je thuis voelt in een nieuw appartement. De omgeving speelt ook een belangrijke rol. Welke faciliteiten liggen in de buurt? Denk aan zaken als een supermarkt of een postkantoor bijvoorbeeld. Maar ook in het geval dat je schoolgaande kinderen hebt, is het handig dat er een school ij de buurt is of een goede ov-verbinding. Het appartement zelf moet natuurlijk ook voldoen aan je wensen. Is het groot genoeg, zijn er voldoende slaapkamers aanwezig, zijn de badkamer en de keuken groot genoeg? Dit zijn de voor de hand liggende zaken waarop een gemiddeld persoon let. Maar er zijn nog meer aspecten die komen kijken bij het aanschaffen van een appartement.

Vereniging van eigenaren

Wanneer je een appartement koopt, krijg je onherroepelijk te maken met de Vereniging van Eigenaren (de VVE). Elk appartementencomplex is wettelijk verplicht om zo’n VvE te hebben. Deze VvE is tevens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je eigenaar wordt van een appartement, wordt je meteen en automatisch lid van de VvE. Het is dus verstandig om, voordat je tot werkelijke koop van het appartement overgaat, ervoor te zorgen dat je weet in wat voor situatie de betreffende VvE zich bevind. De organisatie is namelijk ook verantwoordelijk voor het onderhoud aan het gehele gebouw. Dat houdt dus bijvoorbeeld de staat van de muren en het dak in, een kelder, deuren, ramen noem het maar op. Een goed functionerende VvE heeft een meerjarenplan voor onderhoud. Kijk even bij de gemeente of er werkzaamheden gepland staan of niet. Op die manier kun je achterhalen of je te maken hebt met een VvE die gezond en actief is. Een VvE hoort een spaarpot te hebben voor dit soort onderhoud, en ook voor eventuele onverwachte kosten. Het is verstandig dit even na te lopen, zodat je weet in welke financiële staat de VvE verkeert. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld dat je als nieuwe eigenaar ineens flinke bedragen moet ophoesten voor onderhoud omdat de spaarpot van de VvE leeg is.

Andere zaken

Naast bovenstaande zaken zijn er ook nog een aantal praktische aspecten die mensen nog wel eens vergeten te bekijken. Is er een lift in het gebouw, en zo ja, is deze lift in jouw specifieke situatie geschikt? Bijvoorbeeld wanneer je een rolstoel gebruikt of anderzijds meer ruimte nodig hebt is het verstandig om de lift op te meten. Ook andere vragen, zoals hoe zit het bijvoorbeeld met de brandveiligheid? Is er een nooduitgang? En zo ja, zijn er bordjes die duidelijk aangeven waar deze nooduitgang is? Wat als er in de hal of het gehele flatgebouw brand is? Is er een mogelijkheid om gebruik te maken van een noodtrap met kooiladder? Zo zie je dat er naast het eigenlijke appartement ook altijd andere belangrijke zaken zijn om in de gaten te houden. Je koopt niet alleen een nieuw appartement, je koop ook een nieuwe leefomgeving.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zonnepanelen doen het in deze regio’s extra goed
woonwinkels in middelburg Next post De zes leukste woonwinkels in Middelburg