Read Time:2 Minute, 13 Second

Een buitenkeuken schaf je niet zomaar even aan. Het is een behoorlijke aankoop en het kan net zo duur worden als je zelf wilt. Daarnaast vraagt elke soort tuin om een eigen vorm, locatie en uitstraling van je buitenkeuken. Een aantal zaken waar je op moet letten.

Buren

Je buren houd je natuurlijk graag te vriend. Houd rekening met zichtlijnen en privacy. Verder is het ook belangrijk dat je een goed afvoersysteem voor de rook regelt. Je zou het niet zeggen, aangezien we massaal barbecueën in de tuin, maar er zijn mensen met longproblemen die niet meer lekker in de tuin kunnen zitten als op een warme dag de halve buurt vlees aan het braden is. Sowieso is rookoverlast een onderschat probleem: de barbecue lijkt heilig. Maar om terug te komen op je buitenkeuken: bespreek het eerst even met je buren. Een vergunning is overigens niet nodig voor een houten overkapping, schuur of buitenkeuken, zolang deze niet te hoog wordt. Om alle onzekerheid hierover weg te nemen, is een telefoontje met de gemeente afdoende. 

Veiligheid

Ga je met elektrische apparatuur werken? Of met gas? Zorg dat alles veilig is aangelegd. Het inhuren van vakmensen is misschien duur, maar ongelukken zijn nog veel duurder. Dit geldt ook voor de constructie van je overkapping. Deze moet in de eerste plaats stevig zijn en bestand zijn tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Het gevaarlijke geknoei met pannen vet op het vuur wanneer je in je binnenkeuken oliebollen gaat bakken in december is weliswaar verleden tijd met deze aanschaf, maar dat neemt niet weg dat een aansprakelijkheidsverzekering altijd een goed idee is. Je hebt immers nooit volledige controle over de gebeurtenissen.

Inrichten en uitstraling

Een leuker onderwerp: de inrichting en daarmee de uitstraling van je buitenkeuken. Veel mensen kiezen voor het toverwoord ‘industrieel’. Maar dat is niet altijd zaligmakend. En je houten overkapping heeft op zich al een ruige uitstraling, waarbij de apparatuur van roestvrij staal al een industrieel accent geeft. Laat het groen van je tuin terugkomen in je buitenkeuken met planten die weinig licht nodig hebben. Kruidenplantjes aan de buitenkant, terracotta potten en wandbekleding van bamboe. Jungle, landelijk en industrieel tegelijk, hipper wordt het natuurlijk niet. 

Hele jaar door genieten

Met een buitenkeuken houd je de geur van (oud) vet in december, tijdens het oliebollen bakken, lekker buiten de deur. Verder is het onder je overkapping droog en beschut en kun je elk gerecht lekker buiten klaar maken. Het scheelt enorm veel rommel in huis, net als met een buitenbar. Mensen verkeren graag in de gezonde buitenlucht, dat vermindert stress – zoals koken sowieso altijd relaxed moet zijn. De buitenkeuken is kortom een enorme aanwinst!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
5 tips voor een zomers terras Previous post 5 tips voor een zomers terras
woon blog Next post Zilvervisjes in je woonkamer? Zo kom je er vanaf!