Read Time:2 Minute, 51 Second

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een mantelzorgwoning op hun grond te laten bouwen. Op die manier kan er dicht bij huis zelf gezorgd worden voor bijvoorbeeld de ouders, terwijl zij, en jij, toch je eigen privacy hebben. Als je dat gaat doen, zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zijn er speciale vergunningen nodig? Moet ik dit opgeven aan de belastingdienst? Een mantelzorgwoning bouwen is een behoorlijk project, maar gelukkig helpen wij je in deze blog daarbij! Lees dus snel verder als jij van plan bent nu, of in de toekomst, mantelzorger te worden vlakbij je eigen huis!

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van je eigen huis, bijvoorbeeld in je tuin. Deze woning is bedoeld voor degene die je verzorgt, of je kunt natuurlijk ook zelf in een mantelzorgwoning komen te wonen. In dat geval woont degene die jou verzorgt in het bijbehorende huis. Je kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen, zoals een blokhut, chalet, etc, of hiervoor je huis laten uitbouwen door middel van een aanbouw. Ook kun je een bestaand bouwwerk bij je huis, bijvoorbeeld een garage, om laten bouwen tot mantelzorgwoning. Als je dit laatste gaat doen, is het van belang dat je een goede inspectie doet, of laat doen. Bij oude garages en dergelijke, kan het voorkomen dat het opknappen ervan meer geld en tijd kost dan iets nieuws te bouwen. 

Vergunning nodig of niet?

Voor een zorgwoning op je eigen terrein heb je vaak geen vergunning nodig, daarom hoef je de gemeente niet op de hoogte te stellen van je bouwactiviteiten. Je moet natuurlijk wel voldoen aan de algemene voorwaarden voor bijbehorende bouwwerken. Dit zijn regels voor onder andere de omvang en de plaats van het bouwwerk.

Je moet voldoen aan het Bouwbesluit, waarin de eisen staan over bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid, milieu en isolatie. 

Gaat de WOZ waarde omhoog als je een mantelzorgwoning neemt?

Heb je een tijdelijke mantelzorgwoning in de tuin? In sommige gemeenten telde vroeger de mantelzorgwoning mee bij het bepalen van de WOZ-waarde. Vanaf 2017 wordt dit niet meer gedaan. Dit staat in de zogenaamde ‘Waarderingsinstructie’ die geldt vanaf 1 januari 2017. Uitzondering hierop zijn mantelzorgwoningen als aanbouw van de hoofdwoning of een verbouwde schuur. In dat geval kan de gemeente de waarde wel meetellen.

Wat zegt de wet over het bewonen van een mantelzorgwoning?

Ga jij verbouwen om zo een mantelzorgwoning te creëren? Besef dan dat deze mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent. Bij twijfels over de mantelzorg relatie kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere deskundige persoon of instantie.

Als de mantelzorg relatie eindigt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. Je hoeft de woning dan niet af te breken, maar je moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen. Alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning mag gebruikt worden als leefruimte. Laat je een bestaand bouwwerk bij je huis ombouwen tot mantelzorgwoning? Dan hoeft de omvang hiervan niet te voldoen aan de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen.

Kies je voor een verplaatsbare mantelzorgwoning en woon je buiten de bebouwde kom van een dorp of stad? Dan zijn er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
tuinonderhoud Previous post Jouw tuin klaar voor het komende najaar? Zo doe je dat!
kerstversiering Next post De magie van kerstversiering: leuke tips & tricks!