Read Time:2 Minute, 5 Second

De gasplaat, de inductie, de keramische plaat of de elektrische plaat: kookplaten zijn er in alle soorten en maten. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen en welke mogelijkheden zijn er allemaal? In dit artikel vertellen wij je waar je rekening mee moet houden bij het kopen van kookplaten.

 1. De soort kookplaat
  Er zijn verschillende kookplaten beschikbaar. Iedere kookplaat met zo zijn eigen voor- en nadelen. We leggen de verschillende soorten en functies even aan je uit:

  Gaskookplaat
  De gaskookplaat is al jaren onderdeel van vele keukens. Koken op gas is zuinig en de gaskookplaat zelf is goedkoop in aanschaf. Het enige nadeel is dat het schoonmaken van de gaskookplaat een stukje lastiger is.

  Elektrische kookplaat
  Kook je liever op elektriciteit? Dan zijn er verschillende kookplaten beschikbaar. Zo kun je kiezen voor de klassieke kookplat (die met gietijzeren verwarmingselementen) of de keramische kookplaat. Meer informatie kun je vinden op Budgetplan.nl.

  Inductiekookplaat
  Je ziet tegenwoordig steeds meer inductiekookplaten voorbij komen. Hiermee kook je snel, zuinig en de plaat wordt niet heet. Het fijne aan een inductiekookplaat is het feit dat het niet uitmaakt waar je de pan neerzet. De kookplaat ‘ziet’ namelijk waar de pan staat en past de hittebron hierop aan. Daarbij ziet zo’n inductiekookplaat er gewoon goed uit in de strakke moderne keuken.

 2. Het aantal branders
  Het aantal branders staat gelijk aan de grootte van de kookplaat. Je kunt gemakkelijk een beslissing maken door te kijken naar de ruimte in je keuken en de grootte van het gezin. Het aantal branders beslist uiteindelijk hoeveel pannen er tegelijk op de kookplaat passen. Heb je een groot gezin en veel ruimte, kies dan bijvoorbeeld voor 6 tot 8 branders. Maar de plaat hoeft niet groot te zijn om genoeg ruimte te bevatten. Een inductiekookplaat kan bijvoorbeeld meer pannen kwijt op een kleiner oppervlak.

  kookplaten
 3. Energie besteding
  Wil je energie zuinig koken, dan moet je hier rekening mee houden bij de aanschaf van de kookplaat. Een elektrische inductie kookplaat is het minst belastend voor het milieu. Inductie gebruikt wel 20% minder energie dan een keramische kookplaat. Hier moet je dan ook wel je pannen weer op aanpassen. Je kan namelijk alleen pannen met een vlakke bodem gebruiken op een elektrische kookplaat. Koken op gas is daarentegen een stuk zuiniger wanneer het gaat om energieverbruik. De afstand tussen de pan en brander is zo klein, dat er bijna geen energie verloren gaat. Met inductie draag je bij aan het milieu, en met gas aan je eigen energierekening.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
natuurlijke tak trapleuning Previous post Wees origineel met een natuurlijke tak trapleuning
Next post Het kiezen van een radiator: wat past bij mijn badkamer?