Read Time:2 Minute, 44 Second

De beslissing tot hypotheek oversluiten hangt van veel factoren af, waaronder de tijd dat je van plan bent om in de woning te blijven wonen, de huidige rentetarieven en hoe lang het zal duren om de oversluitkosten terug te verdienen. In sommige gevallen is het oversluiten een verstandige beslissing. In andere is het financieel misschien niet de moeite waard.

Omdat je het onroerend goed al bezit, is herfinanciering waarschijnlijk gemakkelijker dan het verkrijgen van een lening als starter. Ook als je je eigendom of huis al lang in bezit hebt en een aanzienlijk eigen vermogen hebt opgebouwd, wordt herfinanciering hierdoor gemakkelijker. Als het aanboren van dat eigen vermogen echter de reden is voor een herfinanciering, moet je er rekening mee houden dat dit het aantal jaren dat je aan de hypotheek verschuldigd bent, kan verhogen, niet de slimste financiële zet. Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Het is dan ook verstandig om een expert als Van Bruggen Adviesgroep in te schakelen, of onderstaande blog te lezen.

Wanneer kan het verstandig zijn om je hypotheek over te sluiten?

– Het kan verstandig zijn om te herfinancieren als je de rente met 1% of meer kunt verlagen.

– Je moet van plan zijn om lang genoeg in het huis te blijven om de kosten van herfinanciering terug te verdienen.

Redenen om te herfinancieren

Dus wanneer is het zinvol om te herfinancieren? De typische vuistregel voor het herfinancieren van een hypotheek is dat als je je huidige rentetarief met 1% of meer kunt verlagen, dit logisch kan zijn vanwege het geld dat je bespaart. Door te herfinancieren naar een lagere rente kun je ook sneller overwaarde in de woning opbouwen. Als de rentetarieven laag genoeg zijn gedaald, is het misschien mogelijk om te herfinancieren om de looptijd van de lening te verkorten, bijvoorbeeld van een 30-jarige naar een 15-jarige hypotheek met vaste rente, zonder de maandelijkse betaling veel te veranderen. In een periode met stijgende hypotheekrentes is deze strategie financieel minder interessant. 

Kijk goed naar de afsluitingskosten

Aan het overzetten van je hypotheek zijn afsluitingskosten verbonden. De uitgaven moeten onder meer de kosten voor een notaris, een taxatie, belastingen en overdrachtskosten dekken. Deze herfinancieringskosten, die tussen de 3% en 6% van de hoofdsom van de lening kunnen bedragen, zijn bijna net zo hoog als de kosten van een eerste hypotheek en het kan jaren duren voordat ze zijn terugverdiend.

Als je probeert de maandelijkse betalingen te verlagen, pas dan op voor herfinancieringen zonder sluitingskosten van kredietverstrekkers. Hoewel er mogelijk geen sluitingskosten zijn, zal een bank deze kosten waarschijnlijk terugverdienen door  een hogere rente te vragen.

Overweeg hoe lang je van plan bent in het huis te blijven wonen

Bij de beslissing om al dan niet te herfinancieren, moet je berekenen wat de maandelijkse besparingen zullen zijn wanneer de herfinanciering is voltooid. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u een hypothecaire lening van 30 jaar hebt voor 200.000 euro Toen je voor het eerst de lening aanging, was het rentetarief vastgesteld op 6,5% en was de maandelijkse hypotheek 1257 euro. Als de rentetarieven dalen tot 5,5%, kan dit de maandelijkse betaling verlagen tot 1130 euro, een besparing van 127 euro per maand of 1524 euro per jaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Zo richt je je badkamer in om hem makkelijk schoon te houden
Next post De beste vloer opties voor de badkamer